Política

Puigdemont entra en campanya per demanar la mobilització el 23-J

Participa telemàticament en el míting central de Junts a Amer, i diu que l’independentisme ha de ser “a totes les trinxeres”

Nogueras es desmarca de la necessitat d’investir Pedro Sánchez

La primera aparició de Carles Puigdemont en la campanya electoral per al 23-J ha estat al seu poble, Amer, on aquest matí s’ha celebrat l’acte central de Junts per Catalunya. L’expresident, segons explica l’ACN, ha volgut dirigir el seu missatge als independentistes que es plantegen no anar a votar el proper diumenge, una de les principals preocupacions avui de la candidatura. “Nosaltres no abandonem, no ens abstenim quan ens ataquen”, ha advertit Puigdemont en una intervenció telemàtica en directe des de Waterloo. El president a l’exili ha fet així una “crida a la mobilització”, perquè Catalunya “no es defensa amb els braços plegats o amb les mans a les butxaques”. “Com més ens ataquen, més ens hem de donar les mans i ajuntar forces per poder-nos defensar”, ha deixat clar.

Rebut amb una ovació dels dirigents i simpatitzants, i amb la seva cadira buida amb un llaç groc a primera fila, l’expresident ha volgut donar les gràcies a la candidata Míriam Nogueras i a la resta de la llista per assumir un compromís que “no és agradable i còmode”. Els ha agraït que no es deixin “intimidar per totes les pressiones” i la seva “lleialtat cap a l’exili i cap al país”, i ho ha contraposat amb l’actitud d’ERC, sense esmentar-la: “A altres els han donat cops a l’esquena. Tu no has anat a buscar això”, li ha dit. En aquesta línia, ha retret que tant els republicans com el PSC han decidit “amagar el candidat, es digui Batet o Rufián”.

En aquest context, Puigdemont ha assegurat que Junts serà “a totes les trinxeres on calgui defensar Catalunya, de la manera més útil i beneficiosa per als catalans”. Perquè, ha insistit, “en aquestes trinxeres s’hi ha de ser”, també a les del Congrés dels Diputats i el Senat. “Som un partit per defensar Catalunya i a tot arreu, i per això fem nosa i incomodem”, ha sostingut l’eurodiputat. “No som aquells que anem a veure si caiem bé a partits de fora de Catalunya, no som gent que es desviu per tenir aliats espanyols”, ha reblat Puigdemont, que ha garantit que “ni cap medalla, ni cap aplaudiment fàcil ens farà desviar ni un mil·límetre”.

Abans de l’acte, la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) ha desplegat una gran pancarta amb el rostre de Puigemont. “Persistim i guanyarem”, es podia llegir a la lona.

En tot cas, en la resta del míting ha quedat clar que a Junts no se senten “obligats a escollir entre uns i altres”, a triar entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. Nogueras ha defensat que existeix “un tercer bloc”, que és Catalunya, i per això ha demanat el vot no tan sols per defensar el país, sinó també per “doblegar aquesta Espanya feixista, que censura, que no paga i que no compleix, per doblegar el monarca del ’a por ellos’”. “El debat entre dretes i esquerres és un parany en què ens vol fotre l’Estat espanyol”, ha advertit Nogueras, que ha lamentat que, a l’hora de la veritat, el PSOE i el PP estan “sempre units contra Catalunya”. En aquest escenari, s’ha desmarcat de les crides a facilitar la investidura de Pedro Sánchez. “Necessitem una Catalunya forta, que no és una Catalunya liderada pel PSOE”, ha assegurat la cap de llista per Barcelona, que ha defensat que la “millor fórmula” contra el PP i Vox és Junts per Catalunya: “Nosaltres som els qui davant la dreta espanyola mai ens hem ajupit”. “Els vots dels catalans no han de servir per apuntalar els partits espanyols; el que hem d’apuntalar és Catalunya”, ha conclòs Nogueras, que en aquest sentit també ha fet una crida a la participació. “El dia 24 serà tard per fer forta Catalunya”, ha advertit.

La presidenta del partit, Laura Borràs, ha anat en la mateixa línia: “No ens sentirem obligats a investir cap president espanyol que no se senti obligat a posar damunt la taula una solució democràtica al conflicte entre Catalunya i Espanya”, ha sentenciat. L’expresidenta del Parlament ha criticat com els socialistes “no han parat de criminalitzar l’independentisme” , i si bé s’ha reformat el Codi Penal, hi ha contraposat que a canvi s’han “criminalitzat les mobilitzacions” per intentar “portar el president Puigdemont a la presó”. Borràs també ha respost a les crides a frenar l’extrema dreta: “Des de Junts no hem parat de plantar cara a la ultradreta cada cop que han intentat introduir discursos d’odi al Parlament”, ha recordat, per llançar tot seguit un retret al PSOE: “A la ultradreta se la combat, no se la fa servir com a coartada”. Igualment, s’ha volgut referir a la seva etapa com a portaveu de Junts al Congrés, en què li van retreure la seva audiència amb el rei Felip VI, i ha respost: “Hem anat a veure el rei a dir-li als ulls que no tenim reis. Alguns es fan els milhomes però no van al rei espanyol a dir-li que no tenim rei”.

Pel seu cantó, el secretari general, Jordi Turull, s’ha dirigit també als abstencionistes i els ha demanat que vagin a votar en nom de Puigdemont, que no pot fer-ho. “Quan hi ha urnes, un independentista no pot deixar d’assistir-hi”, ha insistit, per advertir: “Ens volen posar en un marc absolutament espanyol. Aquest intent d’aturar-se només dura durant la campanya; a l’hora d’aturar l’independentisme no s’aturen l’un a l’altre, sinó que van braç a braç per reprimir-nos”.

Al seu torn, el cap de llista al Senat, Antoni Castellà, ha interpel·lat el portaveu d’ERC al Congrés: “Gabriel Rufián, t’han pres el pèl. Has perdut el peix, el cove i la credibilitat. Ho has perdut tot”, li ha etzibat. El líder de Demòcrates ha lamentat que “el partit de Companys i Macià no mereix que el lideri qui el lidera” i ha reclamat a Rufián que “retorni a l’estratègia guanyadora de l’1-O”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona