Política

magrib

Protestes a Líbia pels contactes amb Israel

El primer ministre libi destitueix a la seva ministra d’Afers Estrangers per haver-se reunit amb el cap de la diplomàcia israeliana

El primer ministre de Líbia ha suspès a la seva ministra d’Afers Estrangers després que el cap de la diplomàcia israeliana hagués anunciat aquest diumenge que dies enrere havia mantingut converses amb ella a Roma, tot i que els dos països no tenen relacions formals. Líbia no reconeix Israel, ja que Trípoli dona suport a la causa palestina i la trobada ha desencadenat una onada de protestes al país del nord d’Àfrica. El cap de la diplomàcia israeliana, Eli Cohen, va qualificar la reunió amb la seva homòloga líbia, Najla Mangoush, com un primer pas històric cap a l’establiment de relacions.

Les autoritats de Líbia van declarar que era il·legal restablir relacions amb Israel i van acusar de traïció la ministra d’Afers Estrangers. El líder del govern de Líbia, Abdul Hamid Dbeibah, va obrir una investigació a la ministra i va suspendre-la de les seves funcions. Algunes fonts recollies pel diari local Al Wasar, assenyalen que Mangoush hauria abandonat el país.

En fer-se pública la notícia de la reunió, van esclatar importants aldarulls als carrers de Trípoli en rebuig a la normalització de les relacions amb Israel. Uns enfurismats manifestants van encendre la casa del primer ministre a la capital i van irrompre a la seu del Ministeri d’Afers Estrangers. Les protestes es van estendre a altres ciutats on els joves van bloquejar carreteres i onejaven la bandera palestina.

Israel està intentant estrènyer vincles amb els països àrabs, com Líbia, ric en petroli. En els últims anys, ha normalitzat les relacions amb els Emirats Àrabs Units o Bahrain en el marc dels Acords d’Abraham assolits el 2020 amb la mediació dels Estats Units. Tot i això, el govern de línia dura del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha estat objecte de fortes crítiques per part dels països àrabs per l’augment de la violència a Cisjordània i per donar suport a l’ampliació dels assentaments jueus en els territoris ocupats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern de Netanyahu decideix tancar Al Jazeera a Israel

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten Netanyahu a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona