Política

Petició de PSOE, Sumar, ERC, Bildu i PNB pactada amb Junts pe reformar el reglament al Congrés per l’ús del català

La registren perquè es pugui aprovar al ple del 19 de setembre, coincidint amb la votació sobre l’oficialitat del català al Consell Europeu

Els grups parlamentaris del PSOE, Sumar, ERC, Bildu, PNB i BNG han registrat aquest dimecres una proposició de llei de reforma del reglament del Congrés dels Diputats per regular l’ús del català, el basc i el gallec a la cambra baixa. La reforma ha estat negociada amb Junts, tot i que la formació liderada a Madrid per Míriam Nogueras no el signa. En tot cas, Junts votarà a favor del text a un ple que previsiblement tindrà lloc el 19 de setembre, dia en que coincidiria amb la votació al Consell Europeu per fer oficial el català, com també el basc i el gallec.

L’acord també inclou llengües protegides com l’aranès, l’aragonès i el bable. D’aquesta manera, l’ús del català, el basc i el gallec ja estarà garantit, mitjançant traducció simultània, al ple d’investidura d’Alberto Núñez Feijóo, que tindrà lloc els dies 26 i 27 de setembre.

La proposició de llei se sotmetrà la mesa del Congrés de dimarts vinent i previsiblement es tramitarà per lectura única, de manera que es podrà aprovar definitivament al ple de la setmana següent.

La reforma permetrà que català, basc i gallec es puguin fer servir a les sessions plenàries, les comissions i el registre escrit d’iniciatives parlamentàries. En aquest últim cas, els textos s’hauran d’acompanyar de la versió en castellà, tal com passarà al Butlletí Oficial de les Corts.

També inclou l’aranès, el bable i l’aragonès, llengües que tenen condició de protegides. La síndica d’Aran, Maria Vergés, va enviar la setmana passada una carta a la presidenta del Congrés per demanar que l’aranès tingués el mateix estatus que la resta de llengües.

La reforma és fruit de les negociacions del PSOE amb les formacions nacionalistes i independentistes per a la investidura de Francina Armengol com a presidenta del Congrés dels Diputats, i previsiblement s’aprovarà amb els 178 vots que van fer possible la conformació de la mesa del Congrés.

En les últimes setmanes els socialistes han mantingut una negociació amb ERC i Junts que va permetre als republicans ultimar un acord el passat divendres, tot i que el text final ha patit modificacions fruit de les converses amb Junts, imprescindible per a la seva aprovació. L’expresident de la Generalitat a l’exili Carles Puigdemont replicava a principis d’agost a la proposta de reforma que aleshores va fer la vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions i líder de Sumar, Yolanda Díaz, que “enlloc del reglament no es diu que hi hagi l’obligació de fer servir el castellà, o la prohibició de fer servir una altra llengua oficial. Per tant, amb la voluntat política de la presidència n’hi ha prou. I de voluntat fins ara no n’hi ha hagut mai”,

Si s’aprova es complirà una de les promeses que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, va fer un cop elegida. L’objectiu d’Armengol ha estat que el sistema funcioni durant la investidura de Feijóo i que alhora sigui garantista per evitar impugnacions del PP i de Vox.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Eleccions europees

El CIS dona al PSOE la victòria a l'Estat espanyol

guerra a gaza

El gabinet de guerra israelià ordena reprendre les negociacions

barcelona
Política

L’oposició acusa Marín d’abandonar l’Hospitalet en el seu pitjor moment

L’Hospitalet de Llobregat
tribunals

El jutge pregunta les acusacions si cal ordenar la detenció dels qui no van declarar pel Tsunami

barcelona
nova caledònia

Macron fa una crida a la calma en la reunió amb els líders canacs

barcelona
política

Cid esmena Asens i situa al Hard Rock com a “element central de la negociació”

barcelona
àsia

Pequín inicia exercicis militars prop de Taiwan com a "càstig" contra el nou president

barcelona
Joaquim Albert
Cap de l’oposició a Malgrat de Mar (ERC)

“Els serveis no estan a l’alçada del que mereix la ciutadania”

Malgrat de Mar

Nogueras fa aterrar Sánchez

Madrid