Política

negociacions per a l’investidura

La reunió clau que marca el compte enrere

La negociació entre el PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez i l’acord per a l’amnistia s’accelera. La trobada inèdita d’ahir a la tarda a Brussel·les entre el secretari d’organització socialista, Santos Cerdán, i el líder de Junts, Carles Puigdemont, escenifica el pas necessari per a l’entesa. És el primer cop que un responsable del PSOE s’entrevista obertament amb el 130è president de la Generalitat i eurodiputat a l’exili. A ningú escapa la importància simbòlica de la fotografia per escenificar la possibilitat real d’un acord i representa un abans i un després, tal com va passar amb la trobada entre Puigdemont i la vicepresidenta del govern i líder de Sumar, Yolanda Díaz. Fonts socialistes i de Junts coincidien en el bon clima i entesa de la trobada, a la qual van assistir també el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull; la presidenta del grup del PSOE al Parlament Europeu, Iratxe García-Pérez, i el cap de la delegació socialista al Parlament Europeu, Javier Moreno. Les negociacions avancen en la “bona direcció”, va detallar el PSOE en el seu comunicat.

El gest clau del PSOE amb Puigdemont arriba un cop defensada públicament l’amnistia per part del candidat socialista a l’investidura, el president espanyol en funcions Pedro Sánchez, i pel cap de l’oposició a Catalunya i primer secretari del PSC, Salvador Illa.

A Catalunya, ERC i Catalunya en Comú exigien ahir hores abans de la reunió de Brussel·les tancar els acords per un nou finançament i pel traspàs de Rodalies. Els republicans repeteixen que l’entesa és encara lluny però admeten que el PSOE ha accelerat aquests dies les converses. La portaveu republicana, Raquel Sans, va confirmar un “canvi d’actitud” per part del PSOE i va admetre que “s’han intensificat les negociacions” tot i advertir que veu l’acord encara lluny, informava ACN. La portaveu republicana va insistir que el PSOE ha d’abordar la “carpeta Catalunya”, que, a més de l’amnistia, inclou l’autodeterminació, el nou sistema de finançament i el traspàs de Rodalies. De fet, ERC percep “pressa” entre els socialistes per accelerar la investidura, però Sans va advertir que, avui, la formació de Pedro Sánchez encara no els ha presentat cap proposta concreta que doni resposta a les reivindicacions perquè no ha especificat l’abast de l’amnistia, com s’abordarà el dèficit fiscal i la sortida al conflicte polític ni com pensa traspassar Rodalies. De fet, els Comuns van defugir aclarir ahir si defensaran un traspàs integral de vies i trens com exigeix ERC. Tampoc en la possible condonació del deute català al fons de liquiditat autonòmic (FLA) coincidien amb ERC. Per aquells pot ser un acord acceptat per autonomies del PSOE i el PP. Per ERC és insuficient sense resoldre el dèficit fiscal.

Sánchez escriu als militants pel sí a l’amnistia

C.S

El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, continuava ahir la seva defensa de l’amnistia a l’independentisme, i els efectes positius d’aplicar-la a Catalunya. Sánchez ha enviat una carta als militants del PSOE, cridats a votar fins dijous sobre l’acceptació de l’acord amb Sumar i l’independentisme per a la seva investidura, en la que adverteix que per millorar les tensions territorials, com la de Catalunya “no comptarem amb el suport de la dreta que, una vegada més, es treu del mig en un moment crucial per a Espanya. Però tinc la certesa que el temps ens donarà la raó”, argumenta. En la seva carta, Sánchez insta a la militància socialista a estar “a l’altura d’aquesta responsabilitat històrica”. “Amb altura de mires i sempre en interès d’Espanya”, conclou el text. Dirigint-se a la militància del PSC, Lluïsa Moret va qualificar l’amnistia d’”instrument útil” per a “la concòrdia i el retrobament” entre catalans i amb els espanyols. La viceprimera secretària va defensar que el partit és avui al mateix lloc on era al 2017 i que no acceptarà “acords de ruptura” com el referèndum.

Carta de Sánchez per l’amnistia

El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va continuar ahir la seva defensa de l’amnistia i els efectes positius d’aplicar-la a Catalunya. Sánchez ha enviat una carta als militants del PSOE, cridats a votar fins dijous sobre l’acceptació de l’acord amb Sumar i l’independentisme per a la seva investidura, en la qual adverteix que per millorar les tensions territorials com la de Catalunya no tindran”el suport de la dreta, que, una vegada més, es treu del mig en un moment crucial per a Espanya”. “Però tinc la certesa que el temps ens donarà la raó”, diu. En la seva carta, Sánchez insta la militància socialista a estar “a l’altura d’aquesta responsabilitat històrica”. “Amb altura de mires i sempre en interès d’Espanya”, conclou el text. Dirigint-se a la militància del PSC, la viceprimera secretària Lluïsa Moret va qualificar l’amnistia d’”instrument útil” per a “la concòrdia i el retrobament” entre catalans i espanyols i va demanar als militants suport “sense fissures ni dubtes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries