Política

Els govern tindrà els pressupostos en dues o tres setmanes

La portaveu, Patrícia Plaja, ha dit que aquesta tarda la llei d’acompanyament es presenta al consell tècnic abans de fer-ho al de Treball, Econòmic i Social

Assegura que no hi ha cap mecanisme de coordinació sobre els resultats de les tres taules de negociació

Mentre continuen els contactes de la Conselleria d’Economia i Hisenda amb els les formacions parlamentàries amb les que el govern veu factible arribar a un acord pressupostari –comuns, PSC, Junts i CUP– el grans números de la coneguda com a llei d’acompanyament, que inclou les mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic s’aprovarà al consell executiu “en dues o tres setmanes”, ha explicat avui la portaveu del govern, Patrícia Plaja. Aquesta tarda seguirà el tràmit d’aprovar-se al consell tècnic i després haurà de passar també pel consell de Treball, Econòmic i Social.

Plaja ha explicat que s’inclou la rebaixa del primer tram de l’IRPF als contribuents amb rendes anuals de fins a 33.000 euros bruts, una mesura que podria beneficiar 2,6 milions de persones, al voltant del 73% de contribuents, però també mesures per bonificar les víctimes de violència masclista en qüestions com l’accés a l’habitatge, altres mesures al voltant de l’aigua i un paquet relacionat amb energies renovables, tot i que no ha volgut entrar més en detalls fins que no l’aprovi el govern.

La CUP també ha fet arribar a l’executiu un “marc de mínims” per a poder abordar la negociació dels pressupostos amb propostes en àmbits com l’accés a l’habitatge, la inversió pública en sanitat, la regulació de preus de productes bàsics o la gestió de la sequera. En roda de premsa al Parlament, el diputat Xavier Pellicer ha defensat que hi ha una “alternativa” a les actuals majories. “Ara la pilota està a la seva teulada: o el model que proposa la CUP, que respon a les necessitats de la ciutadania, o el model actual de la mà del PSC”, ha sentenciat.

Coordinació de les taules

Durant la roda de premsa posterior al consell executiu, i preguntada en diverses ocasions per si hi haurà un mecanisme de coordinació entre les taules de diàleg d’ERC i Junts amb el PSOE i la dels governs prevista pel 21 de desembre, la portaveu ha explicat que “no em consta cap mecanisme com a tal”, però hi ha tret importància perquè “hi ha contactes constants i permanents i, sobre aquests temes, també se’n parla”. També ha volgut deixar clar que el govern té un màxim respecte per totes les taules de les que “segur que s’arribaran a acords” i “són vàlides i lícites”, però ha emfatitzat que “no és el mateix les diferents taules de negociació que una reunió entre presidents”, ja que “la força d’un govern és diferent ala força d’un partit”. Malgrat tot, ha estès de nou l’oferiment de Pere Aragonès per “treballar conjuntament”, però si no és possible ha recordat que “no és una competició” i “metafòricament estem asseguts al mateix costat de la taula”.

Plaja tampoc ha donat una data per la taula de partits catalans que demanen tant PSC com els comuns, tot i que ha reiterat que la intenció continua sent que el president la convoqui abans d’acabar l’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona