Política

política

Collboni juga les cartes del “context” i de la “coherència” per forçar els pressupostos

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va anunciar ahir que inicia el procediment per tramitar el pressupost municipal del 2024 i va fer una crida a la “responsabilitat i la coherència” dels grups municipals per tal que deixin tramitar la proposta que es portarà dimarts de la setmana vinent a una comissió extraordinària d’Economia i Hisenda.

Collboni presentarà la mateixa proposta que ja va presentar el passat mes d’octubre –ara amb un 2% d’increment d’ingressos– i que va ser tombada per l’oposició. Però l’alcalde considera que hi ha algunes variables que fan que l’escenari sigui diferent. D’una banda, va explicar, el fet que en aquests mesos s’han aprovat pactes amb els partits de l’oposició que impliquen la construcció de grans infraestructures, obres que no podran tirar endavant si no tenen les partides corresponents: “No tenir pressupost implica no tenir disponibles 715 milions per executar”, va dir Collboni, que va recordar que grans actuacions com ara la cobertura de la ronda de Dalt s’han aconseguit gràcies al pacte amb grups de l’oposició.

D’altra banda, Collboni va evitar lligar una possible aprovació del pressupost a acords que s’estableixin en altres administracions, però sí que va deixar caure que el context és diferent al de la tardor passada: “Som en unes setmanes que s’han de negociar pressupostos a tots els nivells i això crea un clima”, va recordar. “No vinculem la posició d’uns grups a Barcelona, Catalunya i Espanya. Són acords diferents i parlen de polítiques diferents, però és evident que hi ha un context perquè ara es treballa a tots els nivells en la consecució d’acords pressupostaris i s’ha de negociar a tots nivells perquè la fragmentació política així ho requereix. És una qüestió de clima.” L’alcalde no va entrar doncs en si la repetició d’un pacte a la Generalitat entre ERC i el PSC per als pressupostos podria repercutir en els de la ciutat. ERC ahir va optar per no fer declaracions perquè, segons fonts del partit, es vol esperar a conèixer més detalls de la proposta.

En aquest sentit, interpel·lat insistentment per les negociacions per a un pacte amb ERC o Junts o si preveia optar per la moció de confiança com a via per aprovar els pressupostos, Collboni es va mantenir ferm en l’expressió “pas a pas” que ha fet servir repetidament els darrers mesos.

Sorpresa i precaució

Pocs minuts després de l’anunci de Collboni, el portaveu de TriasxBCN, Jordi Martí, va mostrar la seva sorpresa pel pas fet per l’alcalde: “Ens ha sorprès. Creiem que no és responsable presentar una proposta no consensuada ni negociada. Barcelona necessita un pressupost, sí, però ha de ser pactat i lligat a un govern, que ara no existeix. Si no hi ha canvis no donarem suport a la tramitació.” Martí tampoc no va voler valorar la possibilitat d’una moció de confiança, ja que, va dir, el mateix alcalde no n’havia parlat. Sí que va criticar, però, la referència de Collboni a altres pressupostos: “Barcelona no pot ser mai moneda de canvi respecte d’altres negociacions que s’estan produint o començaran a produir-se en altres àmbits com el Parlament i l’Estat.”

Per la seva part, la portaveu dels Comuns, Janet Sanz, no va avançar si el seu grup donarà suport a la tramitació i ho va justificar adduint que volen veure la proposta de Collboni. “L’alcalde ha de fer possible que hi hagi un canvi respecte a l’octubre. Avui presenta una proposta que ja va fracassar. Voldríem saber quines son les diferències perquè no passi el mateix.”

Finalment, el líder del Partit Popular a l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, va valorar “positivament” que l’alcalde Jaume Collboni intenti aprovar els pressupostos sense tancar un acord de govern prèviament amb BComú, ERC o Junts.

LES FRASES

Cal ser coherent. Les grans obres pactades amb grups de l’oposició necessiten diners
Jaume Collboni
Alcalde De Barcelona
No poder tramitar els pressupostos implicaria no tenir disponibles 715 milions per executar
Jaume Collboni
Alcalde de Barcelona
Barcelona necessita un pressupost, sí, però ha de ser pactat i lligat a un govern, que ara no existeix
Jordi Martí
Triasxbcn
La proposta que ja va fracassar. Voldríem saber quines són les diferències perquè no passi el mateix
Janet Sanz
portaveu de bcn en comú


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries