Política

política

Valls: “No voler el pressupost és renunciar a Barcelona”

El govern socialista a l’Ajuntament de Barcelona tornarà a presentar una proposta de pressupost davant el plenari, i ho farà apel·lant a la coherència i també a la consciència dels grups de l’oposició. Així ho va venir a dir el tinent d’alcalde d’Economia de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls, en la presentació dels comptes ahir, durant la qual va advertir que no donar suport al pressupost o vincular la decisió a una possible entrada al govern és “renunciar” a Barcelona.

La nova proposta es diferencia de la que es va presentar a l’octubre –i que va ser retirada abans de que fos rebutjada– en el fet que recull un augment del 2% dels ingressos, en concret 71,9 milions d’euros més dels previstos per majors transferències de l’Estat. Així, arriba als 3.807 milions –5,9% respecte a l’any passat– i posa l’accent, segons va destacar Valls, en l’àmbit social, en la lluita contra el canvi climàtic i en l’habitatge.

El govern municipal ha decidit tramitar el projecte de pressupost general de l’Ajuntament de Barcelona per a l’exercici 2024. Segons va explicar Valls, aprovar aquest pressupost representa no deixar al calaix 715 milions entre l’ordinari i inversions i poder tirar endavant tots els projectes en curs, com ara el cobriment de la ronda de Dalt i la reforma de la Rambla.

Segons va explicar el tinent d’alcalde d’Economia, l’aprovació del pressupost, a diferència de la pròrroga, permet de dotar tot el pla inversions municipals (PIM), incorporar i destinar a despesa o inversió les majors transferències rebudes de l’Estat i garantir l’agilitat en el moment de transferir subvencions a les entitats per projectes d’interès ciutadà. Per això, Valls, que va assegurar ser optimista respecte a un possible suport de l’oposició, va insistir en el fet que no donar suport a aquests pressupostos és, va dir, “renunciar a Barcelona”.

Polítiques socials

En la proposta de pressupostos, s’estableix que les polítiques amb major despesa corrent son de serveis socials i promoció social, amb 438,7 milions, que passa a ser la principal beneficiaria de recursos. L’atenció a la dependència, el suport a la cobertura de necessitats bàsiques de famílies vulnerables i els allotjaments d’emergència són les principals partides. La segona política de despesa és benestar comunitari, amb 419 milions destinats a l’endreça i la cura de l’espai públic (recollida, neteja, clavegueram, etc.), i la política de seguretat i prevenció, que rebrà 396 milions.

També es preveu un augment de les despeses de personal del 6,7%, fruit dels acords en matèria retributiva a escala estatal i de l’aplicació del conveni i també de l’increment de la plantilla de la Guàrdia Urbana, que arriba al seu màxim històric, amb més de 3.400 efectius. Pel que fa a la despesa corrent, es preveu un creixement dels recursos disponibles, fins a arribar a 2.940,1 milions, 6,9% més que el 2023.

La principal novetat és en inversions, que augmenten respecte lde ’any passat i també respecte a l’escenari vigent de pròrroga. En total es preveu una inversió de 944 milions. La inversió estrictament de l’ajuntament arriba als 777,6 milions, a la qual se sumen els 166,4 milioms corresponents a les actuacions a través de BSM, l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) i altres entitats. Destaca l’aposta per construir i ampliar l’habitatge públic, amb 153 milions.

Finalment, es proposa aconseguir un major estalvi brut i destinar més del 15% dels ingressos corrents a inversions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries