Política

senegal

El Consell Constitucional del Senegal declara il·legal l’ajornament de les eleccions

El president del Senegal anuncia que la votació se celebrarà “al més aviat possible”

El Consell Constitucional del Senegal va declarar ahir dijous il·legal l’ajornament de les eleccions presidencials, que anaven a celebrar-se aquest 25 de febrer i es van posposar al pròxim 15 de desembre, la qual cosa ha sumit al país en una greu crisi política.

En un dictamen publicat a última hora del dijous, set jutges del Consell van anul·lar el decret signat pel president del Senegal, Macky Sall, que el passat dia 3 va anunciar l’ajornament indefinit dels comicis.

Així mateix, aquest alt òrgan d’Estat va considerar “contrari a la Constitució” la votació del Parlament que el passat dia 5 va aprovar, amb el suport del govern, una llei que posposava les eleccions al 15 de desembre.

En la seva decisió, el Consell Constitucional va esmentar “la impossibilitat d’organitzar les eleccions presidencials en la data inicialment prevista”, és a dir, el 25 de febrer. No obstant això, els jutges van convidar “a les autoritats competents a celebrar-les al més aviat possible”.

Per la seva banda, el president del Senegal, Macky Sall, ha anunciat aquest divendres que les eleccions se celebraran “al més aviat possible”, com li ha reclamat el Consell Constitucional.

Reaccions contradictòries

El veredicte dels magistrats, que respon a diversos recursos presentats contra la demora electoral, ha generat reaccions a favor i en contra. “És una decisió històrica que marcarà la història del Senegal. Macky Sall va prendre una decisió extremadament greu d’interrompre el procés electoral de manera injustificada. El Consell Constitucional li ha recordat que no és un rei, que no és un monarca absolut”, ha indicat a Efe el candidat presidencial opositor i exministre, Thierno Alassane Sall.

Sobre quin ha de ser la data dels comicis, Alassane Sall, aspirant del partit República dels Valors (Réewum Ngor, en l’idioma wolof), ha manifestat que “ho haurem de discutir amb la resta de candidats i el ministeri de l’Interior perquè en aquest moment hi ha moltes pertorbacions”.

En canvi, Mouhamed Ben Diop, un dels polítics que va veure rebutjada la seva candidatura als comicis i líder del partit Pass Pass, ha criticat el dictamen dels jutges. “La decisió del Consell Constitucional acaba de crear una crisi més profunda en aquest país (atès que) parlem de la doble nacionalitat d’alguns dels candidats validats”, va dir a Efe Diop.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries