Política

POLÍTICA

El govern confia tancar en “dies o setmanes” l’acord pel pressupost

Mas Guix diu que hi ha negociacions “molt avançades”, tot i que el PSC avisa que “està en joc” la credibilitat de l’executiu i ECP manté la línia vermella del Hard Rock

Junts diu que amb ells “està verd” i insta ERC i PSC a “deixar d’escenificar discrepàncies” si ja tenen un acord per “intercanviar cromos”

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, confia que el govern tancarà l’acord per aprovar el pressupost de 2024 “en qüestió de dies o setmanes”. “Els pressupostos estan preparats des de fa mesos i tenim les negociacions molt avançades amb alguns grups”, ha subratllat aquest migdia. L’executiu manté converses obertes amb el PSC i els comuns, que van permetre aprovar els comptes de l’any passat, i també ha mantingut reunions amb Junts i amb la CUP. En al·lusió a la demanda de Junts de bonificar l’impost de successions per reduir la pressió fiscal, Mas ha subratllat que el projecte incorpora una mesura fiscal “molt important”, com és la reducció del tram baix de l’IRPF “que tindrà un impacte favorable per a les persones amb rendes per sota dels 35.000 euros”.

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha deixat clar en canvi que la negociació amb ells encara està “molt verda”, després d’haver celebrat tot just dues reunions amb el govern, una al desembre i l’altra la setmana passada, si bé confia tancar-ne una altra aquesta mateixa setmana en què insistirà en la reducció de la pressió fiscal, ja que la resposta obtinguda a la seva proposta inicial la troba “decebedora”. “Si la consellera confia tancar els pressupostos aquesta setmana, potser confia fer-ho amb el PSC”, ha etzibat Rius, que en aquest cas creu que s’estaria “davant d’un nou intercanvi de cromos” per votar-se recíprocament els comptes dels respectius governs. Rius els ha reclamat que, si és així, “farien bé de deixar d’escenificar discrepàncies”. “Aquesta obra de teatre ja la vam veure l’any passat i ja sabem com acaba”, ha tancat. En aquest sentit, això sí, ha constatat que si el PSC aprovés els nous comptes sense que s’hagin complert les condicions amb què van votar els del 2023, com ha denunciat el mateix PSC, seria una “humiliació” per a algú que aspira a presidir la Generalitat, com és el seu líder, Salvador Illa.

Precisament, Illa ha reconegut que hi està havent “converses intenses” aquests dies pel pressupost, i ha deixat clar que “hi ha en joc la credibilitat del govern”, i més en concret la del seu president, Pere Aragonès, que creu que és “essencial” en política. “Quan un arriba a un acord, el mínim exigible és el seu compliment”, ha etzibat, en al·lusió a un dels punts pactats per donar suport als comptes de l’any passat, el desencallament del Hard Rock, que continua pendent d’un informe del Departament d’Acció Climàtica. Tot i que és probablement el principal escull, Illa també ha dit que “no és l’única qüestió que queda per resoldre” si es vol el seu suport, ja que els socialistes voldrien “més ambició” en altres qüestions com habitatge, educació o seguretat. “Això és el que estem discutint”, ha conclòs.

Pel seu cantó, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha reiterat que “no facilitaran” els comptes de la Generalitat, ni tan sols amb una abstenció, “si hi ha un projecte com el Hard Rock”, que ha deixat clar que és una línia vermella i que treballaran perquè “s’arxivi”. “Per començar a negociar”, ha dit, el seu grup exigeix, com l’any passat, que els comptes no hi destinin “ni un euro”. Si els comuns no s’abstenen com a mínim, no n’hi haurà prou amb un acord entre ERC i PSC, i caldria almenys una abstenció de Junts o la CUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres