Política

GUERRA A EUROPA

Suècia culmina l’ingrés a l’Aliança

El país nòrdic és converteix en el 32è membre de l’organització militar després de lliurar el protocol d’adhesió al Departament d’Estat dels EUA

L’ambaixador d’Hongria ha presentat poc abans a Washington el document que certifica la ratificació del seu Parlament, l’últim en fer-ho

Suècia és des d’aquest dijous el 32è membre de l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN).

El primer ministre suec, Ulf Kristersson, ha formalitzat avui a Washington l’ingrés a l’Aliança Atlàntica amb el lliurament al secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, del protocol d’adhesió. Amb aquest tràmit, Estocolm certifica la seva històrica entrada a l’organització de defensa internacional i tanca dos sigles de no alineació.

El país nòrdic culmina així el gir en la seva política exterior que va iniciar fa gairebé dos anys arran de la invasió Russa d’Ucraïna. Tres mesos després de l’inici de la guerra, Suècia i Finlàndia van sol·licitar ingressar a l’OTAN. L’adhesió dels dos països va rebre al juny del 2022 l’aval dels líders de l’Aliança a la cimera de Madrid. Però el procés de ratificació dels aleshores trenta membres de l’organització es va allargar un any en el cas finlandès i gairebé dos en el suec, per les reticències de Turquia i Hongria.

La porta de l’OTAN es va obrir definitivament per a Suècia el passat 26 de febrer amb la ratificació de l’adhesió per part del Parlament hongarès, l’últim de tots els països membres en fer-ho. El govern de l’ultranacionalista Viktor Orbán havia bloquejat l’entrada de Suècia per les crítiques del país nòrdic a la deriva antidemocràtica del país centreeuropeu, que Budapest considera “injustes”.

Aquest mateix dijous, l’ambaixador d’Hongria a Washington ha presentat al Departament d’Estat dels EUA els documents oficials que certifiquen l’aval de Budapest, ha informat el ministre d’Exteriors magiar, Péter Szijjártó.

Més control del Bàltic

El secretari general de l’organització, Jens Stoltenberg, ha celebrat que Suècia ja sigui oficialment membre de l’Aliança. El polític noruec ha destacat que la seva adhesió “fa que l’OTAN sigui més forta, Suècia més segura i tota l’Aliança més segura”.

Stoltenberg ha confirmat que el proper dilluns se celebrarà la simbòlica cerimònia d’hissada de la bandera sueca per primera vegada a la seu de l’OTAN a Brussel·les.

L’Estat escandinau té un exèrcit d’uns 25.000 soldats, una potent indústria militar i la força aèria més gran dels països nòrdics, amb un centenar de caces. A més, controla l’illa de Gotland, la més gran del Bàltic i de gran valor estratègic. La seva entrada suposa que tots els països nòrdics estan sota el paraigües de l’OTAN, que reforça així el control sobre el Bàltic i afectarà la capacitat de moviment de la flota russa a Sant Petersburg i Kaliningrad.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona