Política

política

El govern busca l’encaix amb els comuns

Junts per Catalunya va registrar ahir al Parlament una esmena a la totalitat al projecte de pressupost de la Generalitat, que se suma a les de la CUP, els comuns, Vox, Ciutadans i el PP, i a la que va presentar la setmana passada a la llei d’acompanyament. Això sí, després de l’executiva nacional, la portaveu parlamentària, Mònica Sales, desvelava en paral·lel que el president del grup, Albert Batet, havia trucat al matí al president Pere Aragonès per comunicar-li la predisposició a tornar-se a reunir per continuar negociant. “És una esmena preventiva perquè avui s’acabava el termini”, aclaria el portaveu del partit, Josep Rius, que reiterava que no tanquen les portes a la negociació “fins a l’últim minut” si s’accepten les seves condicions, que inclouen la bonificació de l’impost de successions, un escull insalvable perquè el govern ja ha dit que no hi pensa accedir. “Són propostes maximalistes i neoliberals, estan molt fora de la majoria que hi ha ara al Parlament”, descrivia al matí a la SER la vicepresidenta, Laura Vilagrà, que tanmateix a la tarda hi deixava encara la porta oberta a un acord. També la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, recordava que aquest ja és un impost “que ara ja està bonificat i al mínim”, per la qual cosa les peticions de Junts fan “inviable i impossible” un acord. “No ens sorprèn veient com ha intentat evitar la negociació, però sí que ens sorprèn que podent ser un actor útil prefereixi quedar-se enrocat i bloquejar uns pressupostos bons per al país”, deia.

Els vots de Junts seran decisius si l’executiu no aconsegueix una entesa amb els comuns, amb qui es va tornar a reunir ahir al matí i que és l’opció de negociació “prioritària”, segons reconeixia Vilalta. Tant ella com Vilagrà posaven així el focus en un acord amb els comuns, amb qui la vicepresidenta es mostrava convençuda que trobaran el “desllorigador” per assolir un punt d’entesa en el gran punt de col·lisió que queda, el Hard Rock. “Ens han fet propostes molts interessants i necessitem temps per intentar lligar-ho”, indicava, en al·lusió a aspectes com reforçar la salut, ampliar el pressupost d’educació o polítiques d’habitatge, en què han “intensificat” les converses. Tant Vilagrà com el viceconseller Sergi Sabrià, així, demanaven “responsabilitat” als grups per situar al davant els interessos de la ciutadania, i en concret al de Jéssica Albiach que deixi de banda la qüestió del Hard Rock com a “tot o res” en la negociació. “És una dicotomia equivocada”, avisava Sabrià, que recordava que no hi ha recursos destinats al projecte en el pressupost, i que els comuns van votar a favor en el passat a comptes que hi reservaven 120 milions. “Si demanen una cosa que no es pot fer, és molt difícil de resoldre”, hi afegia a TV3. “Els comuns han de triar i prendre una decisió, tenen 48 hores per decidir si prefereixen desgastar el govern o ajudar la ciutadania”, reblava després Vilalta.

És clar que un ultimàtum similar, en sentit contrari, el va expressar també el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena. “Queden dos dies perquè ERC descarti el Hard Rock i poder negociar uns bons pressupostos per a Catalunya”, deia, il·lustrant que continua, doncs, l’enrocament. Mena insistia a demanar a ERC que “esmeni el seu error” i freni el pla director urbanístic del complex tarragoní, inclòs “per imposició del PSC i d’Illa”. A més, lamentava que els republicans els vulguin pressionar vinculant-hi el suport al pressupost de l’Estat. “Va ser el mateix Aragonès qui va dir que aquesta és una decisió política”, insistia Mena, que li exigia que deixi de ser un “govern subsidiari” del que demana el PSC.

“Si no van tenir cap problema el 2023 i hi van votar a favor, no entenem per què ara sí, ens sona a excusa”, els replicava la vicesecretària de l’àrea d’organització i acció electoral socialista, Lluïsa Moret.

Foment vol que s’aprovin els comptes

a.s

A dos dies perquè es votin les esmenes a la totalitat, Foment del Treball va reclamar ahir als grups que aprovin el pressupost per al 2024 per evitar-ne una pròrroga. “Calen menys línies vermelles i més línies grises, que és fent servir el cap per aconseguir acords i assolir el pressupost”, va assegurar el director del departament d’estudis i economia, Salvador Guillermo, tal com recollia l’ACN. “Entenem que en un moment de cert afebliment econòmic, tot allò que es pugui fer des del sector públic és important. I amb uns pressupostos prorrogats es congela el nivell de despesa i pateixen les inversions”, va recordar Guillermo. Foment va presentar l’informe de conjuntura en què mostra la “sorpresa” pel fort ritme de creació d’ocupació al quart trimestre del 2023, amb una recuperació clara del consum privat. De fet, l’economia catalana i l’espanyola mostren un creixement superior a l’esperat i sensiblement més alt que l’europeu (la Comissió Europea calcula un augment suau del PIB del 0,9% el 2024 i l’1,7% el 2025). “Estem parlant d’un augment d’entre l’1,5% i el 2% per a aquest 2024. I mirant les dades actuals em decantaria més pel 2%, si no hi ha cap sorpresa fins a finals d’any. Això sí, hi ajudarien uns nous pressupostos”, insistia. Altres col·lectius com els rectors universitaris, els taxistes o el consell de diàleg social, a més del món de la salut o la cultura, han demanat que s’aprovin els comptes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona
estats units

La Fiscalia vol més multes per a Trump per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
política

Vergés: “Apostem per un turisme de qualitat i desestacionalitzat”

capmany
GIRONA

El PSC proposa desencallar “infraestructures bàsiques” a la demarcació

GIRONA