Política

política

El govern espanyol promet una declaració de “reparació i reconeixement” de Puig Antich

Així ho ha anunciar el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica al Congrés

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha afirmat aquest dimecres que el govern espanyol declararà la “reparació i reconeixement personal” a la família de Salvador Puig Antich com es va fer ja amb el president Lluís Companys. “Continuarem treballant amb la llei de memòria democràtica i la seva aplicació amb pròxims passos”, ha remarcat el ministre en resposta a una pregunta de Junts on es demanava a l’executiu demanar perdó en nom de l’Estat per la mort de l’activista antifranquista, executat el 1974. Segons ha dit el diputat Eduard Pujol, el record pel cinquanta aniversari d’aquest cas ha obert un “colpidor” procés de record a Catalunya que requereix passos decidits per part de l’executiu espanyol.

“El senyor Salvador Puig Antich va ser jutjat sense garanties per un consell de guerra que no era un tribunal competent. Va ser una lamentable acció que es va cometre durant la dictadura amb una motivació política del règim. Va ser executat cruelment al garrot vil”, ha asseverat Torres durant la sessió de control al Congrés segons recull l’ACN.

Així mateix, el ministre ha defensat que l’Espanya actual no té “res a veure” amb aquella Espanya franquista. De fet, ha recordat que l’any 1978 es va abolir la pena de mort i el 1995 es va eliminar també a l’àmbit militar. “Hem caminat amb l’aprovació de lleis com la de memòria històrica i la de memòria democràtica que han fet importants passos”, ha remarcat el ministre. Aquesta darrera norma, ga reblat, declara la nul·litat per condemnes i sancions de consell de guerra i motius polítics, com és el cas de Salvador Puig Antich.

L’oferiment sobre Puig Antich arriba pocs dies després del 50è aniversari de la seva mort a Barcelona. De fet, els darrers dies s’han succeït els actes de record i denuncia per l’execució, el matí del 2 de març de 1974, del militant antifranquista, executat amb el garrot vil a la presó Model de Barcelona.

Puig Antich era membre destacat del Moviment Ibèric d’Alliberament (MIL), un grup anarquista que cometia atracaments a bancs per finançar les seves accions. El militant antifranquista va ser detingut a Barcelona el 25 de setembre de 1973, després d’haver participat d’un atracament en un banc a Bellver de Cerdanya, a Girona. En la detenció, un policia va resultar mort per diversos trets de pistola i Puig Antich va acabar sent condemnat a mort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres