Política

país basc

Un sondeig del govern basc pronostica un empat a 29 escons entre el PNB i EH Bildu

Els socialistes mantindrien els seus deus diputats i tindrien la clau de la governabilitat

El PNB i EH Bildu empatarien a 29 escons en els comicis al Parlament de Vitòria del pròxim 21 d’abril, segons pronostica un estudi sobre intenció de vot publicat aquest dimecres pel govern basc, que dona al PSE deu diputats. Segons la mateixa enquesta, el PP obtindria sis representants i Sumar entraria a la cambra amb un.

D’acord amb l’últim Sociòmetre publicat pel Gabinet de Prospeccions Sociològiques (GPS) de la Lehendakaritza, elaborat per Ikerfel, l’actual coalició de govern del PNB i el PSE retindrien la majoria en sumar 39 escons, un més que la majoria absoluta situada en 38 diputats en una cambra de 75 representants.

Amb 29 diputats, els jeltzales, que han substituït Iñigo Urkullu per Imanol Pradales com a cap de cartell, perden dos representants, mentre que l’esquerra independentista amb Pello Otxandiano com a cap de files en guanyen vuit respecte de les eleccions del 2020. Els socialistes es queden igual, amb els deu escons actuals, i el PP també manté els seus sis diputats actuals, mentre que Vox perdria el representant que va obtenir el 2020, es tornaria a quedar fora i Sumar podria entrar a la cambra de Vitòria amb un diputat.

Pel que fa a territoris, l’estudi dona nou escons a EH Bildu i el PNB a Àlaba; amb el 31,6% i el 29,7% dels vots, respectivament, mentre que el PSE repetiria els quatre de fa quatre anys i el PP, els tres. Podem, Sumar i l’extrema dreta no aconseguirien representació.

En el cas de Biscaia –feu tradicional del PNB–, la previsió és que els jeltzales aconsegueixin el 39,2% dels vots i 11 diputats); l’esquerra abertzale el 30,1% de les paperetes i 8; el PSE mantinguin els tres representants de fa quatre anys i el PP, els dos. La resta de formacions quedarien fora. A Guipúscoa, els papers s’intercanvien. La coalició independentista EH Bildu seria la força més votada, amb una estimació del vot del 40,5% de les paperetes i 11 diputats, seguida del PNB amb el 32,7% de les paperetes i nou escons. Els socialistes assolirien tres representants, mentre que el PP n’obtindria un, i Sumar, un altre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona