Política

còrsega

L’Assemblea corsa aprova el projecte de reforma constitucional per a l’autonomia de l’illa

El text ha de passar ara la tramitació del parlament francès

L’Assemblea corsa va donar aquest dimecres al vespre el seu vistiplau a la reforma constitucional per a l’autonomia de Còrsega. El text que preveu un “estatut d’autonomia” per Còrsega “dins de la República” francesa va ser aprovat per una àmplia majoria. En concret, la reforma va rebre el suport de 62 dels 63 membres de l’Assemblea, que ara haurà de ser validada per les dues cambres del Parlament francès. El text, de sis paràgrafs, va ser sotmès a votació en tres parts: el concepte de comunitat corsa; àmbits en els quals el govern de l’illa podrà fixar les normes, siguin legislatives o reglamentàries, i la possibilitat que la reforma sigui sotmesa a votació popular.

Seixanta-dos dels seixanta-tres membres de l’Assemblea van votar a favor i només un ho va fer en contra del primer punt, que feia referència a un “estatut d’autonomia per a Còrsega dins la República, que tingui en compte els interessos propis relacionats amb la seva insularitat mediterrània i amb la seva comunitat històrica, lingüística i cultural, que ha desenvolupat un lligam singular amb la seva terra”. La votació sobre l’apartat 6 del text, el que preveu que la reforma sigui validat a través d’una consulta popular, sense data concreta, també va ser aprovat per 62 vots a favor i un en contra, mentre que la part relativa als àmbits en els quals Còrsega podrà fixar les normes, siguin legislatives o reglamentàries, els apartats que van del 2 al 5 del text, va ser el més controvertit. Va obtenir 49 vots a favor, 13 en contra i una abstenció. Una quarta votació va, finalment, confirmar per 62 vots a favor i un en contra el text. Amb el vistiplau de l’Assemblea corsa, el text s’ha de tramitar ara a les dues cambres del Parlament estatal, on no hi ha consens al voltant de la reforma. La dreta, majoritària en el Senat, és hostil a la reforma, considerada “un pas perillós” que pot dur a la “fragmentació de França” pel temor que pugui replicar-se en altres territoris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona