Política

país basc

Els primers sondejos al tancament dels col·legis preveuen un empat tècnic entre PNB i EH Bildu

Els candidats criden a la participació en unes renyides eleccions pel frec a frec entre el PNB i EH Bildu

L’abstenció serà clau per fer decantar la balança els comicis per renovar el Parlament de Vitòria

La participació en les eleccions al Parlament de Vitòria que s’estan celebrant aquest diumenge al País Basc, fins ala sis de la tarda, era del 51%, segons ha informat en una compareixença el vicelehendakari i conseller de Seguretat, Josu Erkoreka. Aquesta dada no és pot comparar amb la participació de les eleccions de 2020 perquè la recollida de dades s’ha fet de manera diferent. Per territoris, Biscaia és on s’ha registrat la participació més alta fins ara amb un 51,9%, mentre que a Guipúscoa, ha estat del 50,7%, i a Àlaba, del 48,7%.

Tots els candidats han coincidit en fer una crida a la participació en aquestes renyides eleccions en les quals s’han d’escollir els 75 diputats que componen el Parlament de Vitòria i a les qual el PNB i EH Bildu arriben frec a frec.

La jornada electoral està desenvolupant-se amb normalitat. Els 729 col·legis electorals del País Basc han obert a les nou del matí sense incidències i tancaran a les vuit del vespre. El conseller de Seguretat del govern basc així ho confirmat en una roda de premsa a les deu del matí. Els primers resultats s’esperen a partir de les nou del vespre.

Urkullu, el polític més matiner

El lehendakari en funcions, Iñigo Urkullu (PNB), ha estat un dels més matiners en anar a votar en aquestes eleccions de les quals sortirà el seu successor. Ho ha fet en un col·legi de Durango (Biscaia) a 2/4 de 10 del matí, només mitja hores després que els centres de votació obrissin les portes. I cinc minuts abans de les deu matí, ha anat a votar el candidat del PP, Javier de Andrés, acompanyat de diversos companys de partit en un col·legi de Vitòria (Àlaba).

Otxandiano, ovacionat a l’arribada al col·legi

El candidat d’EH Bildu, Pello Otxandiano, també ha dipositat el vot. Ho ha fet pocs minuts abans de 2/4 d’11 del matí en el col·legi electoral de la seva localitat natal, Otxandio (Biscaia), on ha estat rebut amb una gran ovació per part de desenes de ciutadans i crits de lehendakari, lehendakari, informa Eitb. “És un dia meravellós per posar en marxa un canvi polític en aquesta part del país”, ha dit Otxandiano, a la sortida del col·legit electoral, motiu pel qual ha fet una crida a la participació.

Pradales i Andueza, voten a Portugalete

També ha fet una crida a la participació el candidat del PNB a lehendakari, Imanol Pradales, que just aquest diumenge fa 49 anys. El candidat del PNB ha votat passat 1/4 de dotze del matí al centre cultural Santa Clara de Portugalete (Biscaia). En la mateixa localitat biscaïna ha exercit el seu dret a vot el candidat a lehendakari del PSE-EE, Eneko Andueza, que també va fet una crida a la participació. En un col·legi de Portugalete també ha anat a votar el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, que ha animat a la ciutadania a anar a les urnes.

Otegi pronostica un “dia rodó” pels abertzales

Abans de les dotze del migdia també ja ha votat l’històric dirigent de l’esquerra abertzale, Arnaldo Otegi. Ho ha fet a la casa de cultura d’Elgoibar (Guipúscoa) i ha pronosticat aquest diumenge serà “un dia rodó pels independentistes d’esquerres”. Otegi ha fet una crida als abertzales a votar sense complexos.

Després d’una campanya electoral tranquil·la, que va agafar intensitat en l’últim tram, 1.795.212 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, en unes eleccions en les quals la força hegemònica fins ara, el PNB, i l’emergent, EH Bildu, arriben empatades a la cita electoral segons els sondejos.

Dels prop d’1,8 milions d’electors convocats per escollir els 75 diputats que componen el Parlament de Vitòria, 75.634 joves ho faran per primera vegada. Podran elegir entre els catorze partits que concorren als comicis, quatre menys que el 2020. La majoria, deu, es presenten en els tres territoris: Àlaba, Biscaia i Guipúscoa.

Relleu assegurat a Ajuria Enea

L’abstenció serà la clau que farà decantar la balança d’aquesta renyida pugna electoral que fa olor de canvi de cicle i que marcarà el futur del País Basc dels pròxims quatre anys. Una altra gran clau serà si el PNB i el PSE sumen majoria suficient per reeditar el govern de coalició o s’obre la porta al canvi. A l’espera de saber quin serà el partit més votat i de les sumes surten, la renovació a la cambra basca està assegurada pel canvi generacional que presenten les principals llistes. Tant el PNB, com EH Bildu i el PSE han optat per canviar els seus caps de llista i apostar per candidats joves i poc coneguts. El PNB ha substituït Urkullu per Imanol Pradales, un diputat foral de Biscaia, encarregat d’infraestructures i desenvolupament, mentre que l’esquerra abertzale presenta Pello Otxandiano, un doctor en enginyeria de les telecomunicacions de 41 anys. El PSE també presenta una cara nova, Eneko Andueza, un llicenciat en Ciències Polítiques de 44 anys i actual secretari general de la formació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona