Política

país basc

El PNB empata a escons amb EH Bildu però suma amb els socialistes per governar

Otxandiano celebra uns resultats “històrics” i assegura que “el canvi està en marxa i és imparable”

La principal incògnita s’ha esvaït: el PNB podrà repetir govern amb els socialistes bascos després d’imposar-se en les eleccions al Parlament de Vitòria, tot i empatar en nombre d’escons amb EH Bildu, el seu rival sobiranista, que aspirava a protagonitzar el sorpasso i convertir-se en la força hegemònica dins del camp del nacionalisme basc.

Els jeltzales, desgastats per l’acumulació de mandats, hn resistit l’embranzida de l’esquerra abertzale i han guanyat els comicis per poc més de 30.000 vots. Tant el PNB com EH Bildu han obtingut 27 escons cadascú, seguits pels socialistes (PSE-EE), que, amb dotze diputats, conserven la clau de la governabilitat. El PP puja un escó i n’obté 7, i Vox manté el seu. També Sumar, que es presentava per primer cop a la cambra basca, treu un diputat, mentre que Elkarrekin Podem, que fa quatre anys havia aconseguit sis escons, queda finalment sense representació. Per circumscripcions, el PNB s’alça com a primera força a Biscaia (39,5%), mentre que EH Bildu s’imposa a Guipúscoa (40,4%) i Àlaba (29,4%), província on la diferència entre el PSE-EE i el PP ha estat de menys de 500 vots.

Acompanyat pel candidat de la formació a lehendakari, Imanol Pradales, el president del PNB, Andoni Ortuzar, ha celebrat els resultats electorals tot destacant que el seu partit “assumeix la responsabilitat” de conformar el pròxim govern que serà, segons ha assegurat, “plural”.

Les eleccions de diumenge han servit per mesurar el grau de resistència del PNB, que ha governat el país des de 1980 llevat del parèntesi de Patxi López com a lehendakari (2009-2012). Tot i les crítiques rebudes durant la campanya per la seva gestió dels serveis públics, especialment l’Osakidetza (sanitat) i l’habitatge, i tot i la davallada en el nombre d’escons, quatre menys que en els comicis del 2020, el partit nacionalista ha salvat els mobles i ha aconseguit evitar l’avançada de l’esquerra abertzale i mantenir l’opció de governar reeditant la coalició d’aquesta legislatura amb el PSE-EE.

“Nova estapa”

Per la seva banda, tot i perdre el torcebraç amb el PNB, l’esquerra abertzale creix en escons i en vots i avança en el seu camí de la consolidació. EH Bildu i el seu candidat, l’enginyer de 41 anys Pello Otxandiano, han basat la seva campanya en el missatge de la regeneració política i la defensa de l’agenda social, una estratègia que ha atret bona part del vot del jovent. La coalició ha absorbit també el vot d’Elkarrekin Podem, que naufraga i desapareix del Parlament.

Durant la nit electoral, Otxandiano ha indicat que, després dels resultats “històrics” recollits per la seva formació –350.000 vots, una xifra mai aconseguida abans per l’esquerra abertzale en unes eleccions basques–, “el canvi està en marxa i és imparable”. Els resultats, ha insistit, suposen un salt polític “espectacular” i l’inici d’“un nou cicle polític”. Entre crits de Jo ta ke irabazi arte (seguir fins a guanyar) i a favor de la independència, Otxandiano ha comparegut aquesta nit davant de desenes de militants que s’han donat cita al centre de Bilbao. En clau nacional, Otxandiano ha proposat avançar en sobirania i polítiques innovadores mentre el líder de la formació, Arnaldo Otegi, celebrava l’inici, a partir d’ahir, d’una “nova etapa” al País Basc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona