Política

GIRONA

La Defensora de la Ciutadania alerta que es cronifiquen les molèsties per l’oci nocturn

L’oficina de la Defensora de la Ciutadania de Girona va fer 1.359 actuacions durant el 2023, segons el balanç de l’activitat publicat en la seva memòria anual. D’aquestes actuacions, 346 són expedients i la resta són consultes, entrevistes, intervencions o gestions, visites i reunions.

D’entre els expedients, 95 s’han resolt amb col·laboració amb l’àrea municipal corresponent, 49 han estat desestimades, 24 han finalitzat amb recomanacions acceptades, 7 amb recomanacions rebutjades i 13 amb recomanacions que es troben pendents d’avaluar. A més, 88 expedients han estat queixes no admeses i 66 encara es troben en tràmit.

Marta Alsina, Defensora de la Ciutadania, celebra en la memòria que ha presentat al ple d’aquesta tarda, que s’hagi suprimit la cita prèvia obligatòria al consistori, tot i que assegura que en algunes àrees està costant poder ser atès, com ara recaptació i urbanisme. La defensora lamenta que alguns problemes s’estan cronificant, i posa com a exemple les persones sense sostre, els sorolls i molèsties ocasionats per bars i locals d’oci nocturn o la brutícia al carrer. Alsina continua la seva valoració assenyalant que les queixes per ocupacions il·legals “no acaben de trobar solucions”, com ara les que s’han produït als carrer Bellaire i Universitat de Cervera.

Sobre l’oci nocturn, la defensora assegura que hi continua havent moltes queixes, fins i tot en zones poc turístiques. Tot i que reconeix que algunes s’han resolt, com ara el cas de l’antiga Sala del Cel, a Pedret, manifesta que als veïns els costa molt aconseguir que es tramiti un expedient sancionador per mal ús o incompliment d’horaris. En aquest sentit, assenyala el parc Núria Terés i l’ús que se’n fa que no s’ha solucionat “de manera definitiva”.

També posa com a exemple d’un problema pendent de resoldre el de les multes als veïns de la plaça Josep Pallach a qui no s’havia notificat personalment el nou sistema d’accés a les seves propietats, un greuge a qui precisament es “vol protegir del accessos indeguts”.

L’avaluació d’Alsina acabar el “gruix de queixes” relatives a la tramitació de denúncies i sancions per infraccions de trànsit. En aquest sentit, assenyala la manca de motivació de les desestimacions de les al·legacions i recursos, els problemes derivats de les notificacions incorrectes o de models de denúncia i il·legibles. A més, assenyala que no s’ha complert el compromís per fer ús de mitjans tecnològic que faciliten poder corroborar el contingut de les denúncies, com ara fotografies, que ajudarien a estalviar recursos i al·legacions.

Accés més fàcil a la informació

En les intervencions dels grups municipals, la portaveu del PSC Sílvia Paneque ha demanat accés més fàcil a la informació de l’Ajuntament: “L’últim any ens hem vist limitats en accessos d’informació com els decrets d’alcaldia o els acords de Junta de Govern local, bàsics també per a la ciutadania”. També ha aprofitat per reclamar la millora de l’accés a l’habitatge o de la situació de les persones sense llar. I ha exposat qüestions que fa anys que no es dóna resposta com el problema de la plaça Josep Pallach, el soroll d’alguns establiments especialment a la nit o la manca de taxis adaptats.

Per la seva banda, l’alcalde, Lluc Salellas (Guanyem), ha destacat que des de l’àrea de l’alcaldia “s’ha fet un esforç per millorar la rapidesa en la resposta de les recomanacions que emet la defensora” i va remarcar: “Avui per avui tenim menys de 5 recomanacions de les que es van emetre l’any 2023 per respondre”. I ha assegurat que l’habitatge és una de les prioritats del govern i un repte de la ciutat: “L’ajuntament ha accelerat la compra d’habitatges”, ha manifestat. Concretament, n’ha adquirit 35 entre el 2000 i 2023 i 17 actualment estan en procés d’adquisició. També ha anuncia que estudia “accions” contra els propietaris de pisos ocupats problemàtics que no actuïn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
unió europea

La ministra d’Exteriors alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona
Política

Mor Josep Manel Ferré, exregidor de CiU a l’Ajuntament d’Amposta

política

Puigdemont i Aragonès polemitzen sobre els pactes

barcelona
política

Dolors Montserrat repetirà com a cap de llista del PP a les europees

barcelona