Política

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla de Sunak i permet deportar migrants a Ruanda

El govern del primer ministre conservador anuncia les primeres deportacions en deu o dotze setmanes

El Parlament britànic ha aprovat aquest dimarts de matinada la polèmica llei que permetrà enviar a Ruanda els migrants que han entrat en el país de manera irregular. El pla del govern liderat pel primer ministre conservador Rishi Sunak per deportar migrants al país africà ha rebut l’aval del Parlament després de reconèixer Ruanda com un “destí segur” i de mesos de debats i crítiques per part de l’oposició i de les organitzacions de drets humans.

La llei, una de les principals promeses de Sunak, ha estat aprovada després d’una intensa nit en la qual les dues cambres legislatives del Regne Unit –els Comuns i els Lords– protagonitzessin un intens estira-i-arronsa i intercanviessin diferents propostes fins a cinc cops. La Cambra dels Lords va donar el vistiplau a la llei després de decidir no presentar més esmenes. Els Comuns havien rebutjat totes les que els arribaven dels Lords.

S’espera que la normativa entri en vigor aquest mateix dimarts quan rebi el vistiplau reial. En un comunicat, el govern de Sunak ha assegurat que ja ha posat en marxa els preparatius per enviar el primer avió amb migrants a Ruanda en deu o dotze setmanes, és a dir, el mes de juliol. “Ruanda s’ha de considerar un país segur per reubicar persones, també pels tribunals i els tribunals del Regne Unit”, afirma la nota.

L’objectiu d’aquesta llei impulsada pel govern britànic és considerar Ruanda com un país segur, després que el Tribunal Suprem hagués considerat il·legal el pla inicial i tombés la petició d’autoritzar les deportacions al país africà. El novembre passat, l’alt tribunal britànic va concloure que Ruanda no era un país segur perquè els migrants estarien en risc de ser retornats als seus països d’origen, dels quals havien fugit.

Amb la llei aprovada, Sunak neutralitza les resolucions judicials que impedien tirar endavant el seu pla. “El nostre objectiu és aconseguir que els vols surtin, i tinc clar que res no ens impedirà fer-ho i salvar vides”, avisa el primer ministre britànic en un comunicat .

El govern britànic defensa que “la validesa de qualsevol llei del Parlament no es veu afectada pel dret internacional” i amenaça de desobeir una eventual ordre del Tribunal Europeu de Drets Humans per aturar les deportacions de forma cautelar. Els experts de l’ONU en drets humans i diverses ONG han denunciat que la normativa vulnera el dret dels demandants d’asil.

Dubtes a Estrasburg

El Consell d’Europa ha manifestat aquest dimarts que la llei aprovada pel Parlament del Regne Unit “suscita seriosos dubtes sobre els drets humans dels sol·licitants d’asil i l’Estat de dret en termes més generals”.

El comissari de Drets Humans del Consell d’Europa, Michael O’Flaherty, ha expressat en un comunicat la seva preocupació perquè la nova legislació britànica “permeti l’aplicació d’una política de deportació de persones a Ruanda sense que les autoritats britàniques avaluïn prèviament, en la majoria dels casos, les seves sol·licituds d’asil”.

En aquest sentit, O’Flaherty assenyala que la llei “impedeix que les persones que s’enfronten a la deportació a Ruanda puguin interposar un recurs contra una possible violació de la prohibició absoluta de deportació”. El comissari també critica que el text “limita considerablement la potestat dels tribunals britànics per estudiar de manera plena i independent els assumptes que reben”.

O’Flaherty recorda que el Regne Unit té prohibit sotmetre persones a devolució, fins i tot indirectament, en virtut de l’article 3 del Conveni Europeu de Drets Humans. “El govern del Regne Unit ha d’abstenir-se de deportar a persones en virtut de la seva política sobre Ruanda i revocar la vulneració de fet de la independència judicial que suposa el projecte de llei”, ha sentenciat.

“País segur”

La portaveu del govern de Ruanda, Yolande Makol, ha celebrat l’aprovació de la controvertida llei migratòria britànica i ha garantit la seguretat dels “més de 130.000 refugiats” que ja estan ara al país africà i dels que hi arribin d’ara en endavant.

“Hem treballat dur en els últims trenta anys per fer de Ruanda un país segur per als ruandesos i no ruandesos per igual”, ha assegurat la portaveu en un comunicat recollit per l’agència Efe.

Makolo ha posat d’exemple del seu compromís amb la seguretat dels sol·licitants d’asil la col·laboració del país amb l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) en le protecció dels migrants libis que han estat traslladats a un lloc segur a Ruanda.

Londres ha pagat a Kigali una partida inicial de 220 milions de lliures esterlines (més de 255 milions d’euros) i s’ha compromès amb 370 milions més (uns 429 milions d’euros) com a compensació per l’enviament de sol·licitants d’asil a Ruanda durant cinc anys.

Ruanda, un petit i muntanyós país de l’est d’Àfrica, té poc més de tretze milions d’habitants però una de les densitats de població més altes de l’Àfrica subsahariana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
Alemanya

La ministra d’Afers Estrangers alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona
Política

Mor Josep Manel Ferré, exregidor de CiU a l’Ajuntament d’Amposta