Política

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

En ple brogit electoral, els partits abaixen el ritme per un dia però no desaprofiten Sant Jordi per seguir amb la precampanya

La defensa del català es converteix en un missatge compartit per la majoria de forces amb l’excepció, previsible, de Cs o el PP

Tant li fa que caigui en festiu o laborable o que, com enguany, el temps hagi fet la guitza i hagi obligat a rescatar les peces d’abric del fons de l’armari. Sant Jordi és un esdeveniment ja imbatible, una festa per abstreure’s dels automatismes del dia a dia, i entregar-se al ritual de passejar, tafanejar, comprar la rosa i, sobretot, llibres que la majoria no llegiran. Enguany la celebració ha coincidit amb una precampanya electoral especialment atapeïda, però partits i candidats sabien que ahir el protagonisme no havia de ser per a ells. Potser per això, l’agenda d’actes es va alleugerir i es va reduir a fer un parell de declaracions de rigor a peu dret i a deixar-se veure per les parades que les formacions acostumen a muntar cada 23 d’abril al centre de Barcelona. És la cara B d’una cursa electoral, la de fer-se fotografies i selfies, fer-la petar sobre la intranscendència més absoluta, o no, riure si cal i, en definitiva, relaxar-se per unes hores en espera que, a partir de demà a mitjanit, això ja agafi realment velocitat de vertigen amb l’inici formal de la campanya.

Tenint en compte que ahir era el dia que era, el català va ser un eix central dels quatre missatges mal comptats que es van voler llançar. Un dels primers a obrir foc va ser el mateix president de la Generalitat i cap de llista d’ERC, Pere Aragonès, que va aprofitar una compareixença a Palau amb motiu de Sant Jordi per demanar “redoblar el compromís amb a llengua” i que es mantingui el seu ús social, utilitzant-la en “tots els àmbits i accions” del dia a dia. “El català és una eina d’ascensió social, una garantia de cohesió”, va recalcar Aragonès, que tampoc no es va poder estar de rebatre les crides a refer la unitat independentista fetes pel candidat de Junts, Carles Puigdemont, en una entrevista publicada ahir per aquest diari. “Em sorprèn que la proposta arribi dies abans de començar la campanya”, va ironitzar. Entremig del cas Koldo, el presidenciable del PSC, Salvador Illa, també va parlar de llengua per assegurar que tant ell com la formació que lidera estan “a favor del català com a centre de gravetat de l’ensenyament” i, com a prova d’això, va recordar que els socialistes havien donat suport al projecte legislatiu per blindar-lo en plena onada d’escomeses judicials pel 25%. Aquesta era la resposta d’Illa a una intervenció, també ahir, de la cap de llista de la CUP, Laia Estrada, en què havia acusat el PSC d’abraçar les tesis de Ciutadans en matèria lingüística. En aquesta línia, Estrada va criticar que la llei aprovada la passada legislatura per ERC, Junts, els comuns i els socialistes “introdueix la vehicularitat del castellà a l’escola” i, per això, va demanar que després del 12-M es “reobri” el debat del català a l’escola.

El PSC, i la seva posició respecte a la llengua, també va ser el focus de les escomeses de Junts. “Illa no mourà ni un dit per evitar que el català sigui una llengua residual, de segona, si és president”, va etzibar la candidata per Tarragona, Mònica Sales, que va estar acompanyada per la presidenta del Parlament, Anna Erra, que també va aprofitar la diada del llibre per excel·lència per reivindicar que la llengua “és troncal, construeix país, i necessitem un país en el qual es pugui viure en català i al 100% en català”. Per tancar aquest cercle, la líder dels Comuns Sumar, Jéssica Albiach, va reblar que aquestes eleccions van de triar entre una Catalunya “amb més llengua i cultura catalana o una altra amb casinos i una gestió ineficient de la sequera”.

A qui també es va veure ahir fer un tomb per Barcelona va ser el dirigent del PP, Alberto Núñez Feijóo, però no per parlar de llibres o llengua, sinó per reivindicar la seva formació com l’única alternativa al “model separatista” a Catalunya, en el qual inclou un PSC que només vol que Sánchez “segueixi al govern central”. Qui també va repartir crítiques contra l’independentisme va ser Carlos Carrizosa (Cs), que poc després de parlar a la rambla Catalunya s’assabentava que el Constitucional havia desestimat el recurs d’empara presentat per la seva formació per impedir que Carles Puigdemont sigui candidat, amb l’argument que té el DNI caducat.

Els sondejos s’obren pas
La publicació de les primeres enquestes, i concretament una d’‘El Periódico’ que dona la victòria al PSC, seguit de Junts i ERC, va ser un dels altres temes comentats ahir a la tertúlia política domèstica de Sant Jordi, amb un veredicte comú fins i tot entre aquells (Salvador Illa) a qui els vaticinis són propicis: calma i prudència amb els sondejos, que això tot just comença.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona