Política

estat espanyol

Què passaria si Sánchez dimiteix aquest dilluns?

Una hipotètica renúncia no implicaria una convocatòria immediata d’eleccions

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat per carta que obre un període de reflexió i dilluns comunicarà si dimiteix o segueix al càrrec. Sigui quina sigui, la decisió no implicaria la convocatòria immediata d’eleccions generals, però obre un camí incert pel qual la política espanyola no transitava des del gener de 1981 quan Adolfo Suárez va dimitir i va ocupar el seu lloc Leopoldo Calvo Sotelo.

En funcions

La Constitució espanyola preveu l’escenari d’una dimissió del cap de govern. Si dimitís dilluns, no podria dissoldre les Corts i convocar eleccions perquè l’article 115 estableix no es poden dissoldre fins que no hagi passat almenys un any de l’anterior dissolució. Això ens portaria al 29 de maig, que és just quan es compleix un any del moment en el qual es va començar el compte enrere per a les últimes eleccions generals del juliol de 2023.

Article 101

Aclarit això, si dilluns el president espanyol diu que plega tot l’executiu cessaria amb ell i quedaria en funcions fins que es nomenés un nou gabinet. Així ho estableix l’article 101 de la Constitució espanyola. Segons el mateix article, aquest govern tindria les funcions limitades i no podria convocar eleccions.

Procés d’investidura

Per tant, s’obriria el procés d’investidura. En aquest cas, el rei hauria de fer una ronda de consultes i proposar un candidat perquè provi d’obtenir la investidura al Congrés. Després d’una primera investidura fallida, transcorreguts dos mesos i 54 dies se celebrarien noves eleccions si cap altre candidat ha aconseguit la confiança de la cambra.

Moció de confiança

Si Sánchez no dimiteix, podria optar per plantejar una moció de confiança. L’article 112 de la Constitució, segons explica l’ACN, diu que la pot plantejar al Congrés dels Diputats, i el 114 estableix que si el Congrés li negués la seva confiança el president del govern “presentarà la seva dimissió al rei” i s’obriria també el procés d’investidura que, en cas de fracassar, obrirà el termini de dos mesos i 54 dies per a la celebració d’eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells a Dresden

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona