Política

Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, demana a la xina que no subministri a Moscou tecnologia de defensa

El president xinès, Xi Jinping, reconeix que s’han aconseguit avenços en les relacions però adverteix que “encara queden problemes per resoldre”

Els Estats Units i la Xina continuen treballant per refer les seves enrarides relacions, però continuen molt allunyats per diferències com el respectiu suport a Taiwan i Rússia.

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, de viatge oficial al país asiàtic, ha recordat a Pequín que no pot ajudar el Kremlin proporcionant-li tecnologia de Defensa. El cap de la diplomàcia nord-americana, que s’ha reunit amb el seu homòleg xinès, Wang Yi, i amb el president Xi Jinping, ha explicat que ha traslladat als dirigents xinesos la seva preocupació “pel fet que la Xina subministri equipaments que podrien ser utilitzats en la guerra contra Ucraïna”. Segons Blinken, a Rússia li resultaria difícil mantenir el seu esforç bèl·lic “sense l’ajuda de la Xina”. En aquest sentit, no ha descartat la possibilitat de sancionar empreses xineses que proporcionin aquests components a Moscou. El secretar d’Estat ha recordat que ja han aplicat sancions i controls d’exportació a un centenar de companyies.

De la seva banda, Wang Yi ha exigit als Estats Units que respectin estrictament el principi d’una sola Xina i s’abstinguin d’enviar senyals equívocs sobre la “independència de Taiwan”. El canceller xinès ha advertit que Taiwan és “la primera línia vermella” que no Washington no pot creuar. També ha reclamat que els nord-americans deixin d’armar l’illa i donin suport a la reunificació pacífica de la Xina.

Malgrat els progressos des de l’última reunió al novembre entre Xi Jinping i el president nord-americà, Joe Biden, com el restabliment de les comunicacions entre els respectius militars o en la lluita antinarcòtics, Wang ha advertit “els factors negatius continuen augmentat”. El titular xinès d’Exteriors ha plantejat als EUA que han de triar entre un “desenvolupament estable” o una “espiral descendent”.

Reunió amb Xi

En la mateixa línia, Xi ha reconegut que s’han “assolit alguns avenços” però ha afegit que “encara queden problemes per resoldre”. En la seva segona entrevista amb Blinken, a qui ja va rebre a Pequín al juny de 2023, el president xinès ha subratllat que malgrat els “alts i baixos” que han passat, la Xina i els EUA han de “respectar-se, cooperar i coexistir”. “Hem de ser socis i no fer-nos mal mútuament. I per a això cal buscar punts en comú i ser fidel a les paraules i decidits en els fets”, ha avisat Xi.

Durant la trobada amb Blinken, que no formava part de l’agenda de la visita oficial, el líder xinès ha reiterat el missatge que ja va traslladar a Biden en la seva trobada a San Francisco de què les dues potències tenen prou espai per desenvolupar-se i prosperar. Xi ha afirmat que a la Xina li agradaria veure uns Estats Units “confiats, oberts, pròspers i en desenvolupament”. “De la mateixa manera, esperem que els Estats Units pugui tenir una visió positiva del desenvolupament de la Xina”, ha reblat. Segons ell, quan això passi, “les relacions realment s’estabilitzaran, milloraran i avançaran”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA
judicial

El jutge del Tsunami cita dos policies nacionals ferits a Barcelona en una acció contra la sentència del procés

barcelona
estats units

Criden a testificar l’actriu porno Stormy Daniels en el judici penal contra Trump

barcelona
unió europea

La UE aprova la primera llei europea contra la violència de gènere

barcelona
estat espanyol

El Constitucional torna a tancar la porta a investigar els crims del franquisme

barcelona
Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona