Política

Guerra a Gaza

Desenes de milers de persones fugen de Rafah enmig de constants bombardejos

A la ciutat del sud de la Franja hi malviuen més d’un milió de palestins

L’ajuda humanitària entra amb comptagotes i l’ONU alerta que sense el combustible no poden funcionar bombes d’aigua ni hospitals

Almenys 80.000 persones han fugit de Rafah des que l’exèrcit israelià ha intensificat les operacions militars a la part oriental d’aquesta ciutat a l’extrem sud de la Franja de Gaza, segons les xifres de l’agència de les Nacions Unides (ONU) per als refugiats palestins (Unrwa).

Avions israelians han tornat a atacar avui les zones al voltant del pas fronterer de Rafah i han disparat projectils cap als barris orientals d’Al Shweika i Al Janaina. La força naval ha disparat amb metralladores contra les zones occidentals de la ciutat. Els bombardejos han deixat almenys cinc víctimes mortals, tres en una mesquita al barri d’Al-Barazil, al sud de la ciutat, dos més en una casa destruïda al barri d’Al Janaina, segons l’agència palestina Wafa.

L’exèrcit israelià assegura que està realitzant una operació limitada a l’est de Rafah, però segons la cadena qatariana Al-Jazeera, els atacs s’han estès a altres punts del centre i l’oest de la superpoblada ciutat, com el barri d’Al-Mawasi, que allotja unes 400.000 persones i una de les zones segures cap a on Israel havia dit als refugiats que s’havien de traslladar.

També s’ha produït una ofensiva al nord de la Franja. Al barri de Sabra, a l’est de la Ciutat de Gaza, els equips d’emergències han recuperat nou cossos després d’una onada d’atacs d’artilleria i míssils. Desenes de persones han resultat ferides i continua la cerca de persones atrapades sota la runa. Des de l’inici de la guerra han mort almenys 34.904 palestins i 78.514 més han resultat ferits, segons el balanç de les autoritats de Gaza. A més, els cossos d’unes 7.000 persones podrien estar atrapats sota els edificis enderrocats.

El nou èxode dels gazians va començar dilluns amb l’ordre de les Forces de Defensa d’Israel (FDI) d’evacuar 31 quilòmetres quadrats del sector oriental de la ciutat. Des d’aleshores els bombardejos aeris i d’artilleria israelians contra la ciutat són constants, cosa que complica encara més la sortida.

Molts dels desplaçats són palestins provinents d’altres punts de l’enclavament que havien trobat refugi a Rafah, on malviuen amuntegades més d’un milió de persones, almenys 600.000 de les quals són nens, segons un informe de la Unicef, l’agència de l’ONU per a la infància. Per a alguns dels evacuats aquest pot ser el tercer o quart desplaçament forçós en els set mesos de guerra.

La situació humanitària s’ha agreujat arran del tancament del punt fronterer de Rafah, que dimarts va ser ocupat per les tropes israelianes. Aquest pas, que connecta Gaza amb Egipte, era l’únic de tota la Franja que no estava controlat per Israel i per on hi entraven cada dia una cinquantena de camions amb combustible, segons l’ONU. El director de l’Unrwa, Philippe Lazzarini, va advertir ahir que “sense combustible, els camions no poden transportar l’ajuda humanitària” i tampoc poden funcionar les bombes d’aigua ni els hospitals. Lazzarini va reiterar la crida a reobrir els passos fronterers perquè el combustible i els subministraments bàsics puguin entrar a Gaza “sense problemes”.

L’altre accés al sud de Gaza, el pas de Kérem Shalom, va ser reobert ahir per les autoritats israelianes després de quatre dies tancat pel llançament de coets per part de Hamàs. Però segons l’Unrwa i el Consell Noruec per als Refugiats (NRC, en anglès), des d’aquest punt no s’hi està distribuint cap ajuda. A la part israeliana de la frontera, centenars de camions estan bloquejats a la carretera per manifestacions de colons i familiars d’ostatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana ordres de detenció contra Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona
política

Ajornen la declaració pel Tsunami a Barcelona a Rovira, Soler i Alay

barcelona

Absolt l'acusat de calumniar l’expresident del Consell Comarcal de la Garrotxa

sant jaume de llierca
estat espanyol

Espanya amenaça de trencar relacions amb l’Argentina

barcelona
àfrica

Intent de cop d’estat a la República Democràtica del Congo

Iran

Confirmen la mort del president iranià en l'accident d'helicòpter

barcelona
CARLES RUIZ
Alcalde de Viladecans

“Viladecans té el repte de ser neutra en emissions el 2030”

Viladecans