Política

Els candidats voten fent crida a la participació amb alguns laments pel col·lapse a Rodalies

Tots els candidats ja han passat per les urnes aquest matí, a excepció del de Junts, Carles Puigdemont, que ha fet una atenció als mitjans des del Castell de La Roca d’Albera, a la Catalunya del Nord, i han llençat els últims missatges animant al vot, i en alguns casos censurant i donant protagonisme al darrer col·lapse de Rodalies de Renfe.

Aragonès i l’alta participació

El candidat a la reelecció d’ERC, Pere Aragonès, ha fet una crida a omplir les urnes “pensant en Catalunya” just després de votar al seu col·legi de Pineda de Mar i espera una “altíssima participació”. Ha sigut dels primers a referir-se a Rodalies, lamentant que la situació és fruit de la “desinversió” de la xarxa durant “tants anys”. El candidat d’ERC ha exigit als responsables de Rodalies que restaurin la circulació “aviat” per garantir el dret a votació.

Puigdemont des de l’Albera

També ho ha fet Puigdemont amb el massís de l’Albera de fons denunciant “una altra jornada de caos” a Rodalies, que ha “considerat inexplicable” i que ha lamentat que “afecta la mobilitat i probablement alguns dels qui el volien fer servir per anar a votar”. El cap de llista de Junts ha assegurat en clau electoral ha desitjat que aquests comicis siguin “la darrera jornada de molts exilis”, recordant que “el dret a vot no és un dret de la Constitució, sinó de la ciutadania” que s’ha d’aprofitar per exercir-lo “cada vegada que tenim urnes al davant”

Illa vota a La Roca

No s’ha referit a Rodalies el cap de llista del PSC, Salvador Illa votant a les deu de matí al Centre Cultural de la Roca del Vallès, que ha fet una crida a la participació animat a la ciutadania a “expressar la seva opinió en forma de vot sobre com ha d’estar governada Catalunya”. “Avui obrim una nova etapa a Catalunya; així ho espero i desitjo, és la meva sensació i el meu pressentiment”. També ha aprofitat per agrair el to “educat, respectuós, constructiu i propositiu” que considera que ha tingut la campanya electoral. En aquesta línia, ha lloat el “nivell de correcció” que creu que han tingut les setmanes prèvies a les eleccions.

Vox vincula el caos a Renfe i inseguretat

Ignacio Garriga, cap de llista de Vox, ha afirmat que la nova incidència a Rodalies fruit del robatori de cable de coure “evidencia el greu problema d’inseguretat” que “hi ha” a Catalunya. En declaracions al Centre Cívic Vila Florida de Barcelona on ha votat, a demanat una “mobilització històrica” per posar punt final a “les polítiques del separatisme”. En declaracions als mitjans, Garriga ha afirmat que aquest 12-M és “un dia molt important per a Catalunya” perquè els ciutadans poden “començar a revertir” les polítiques que “han condemnat els catalans” a viure amb problemes d’inseguretat, immigració il·legal i uns serveis públics que “estan absolutament desbordats”.

Estrada també contra Renfe

La candidata de la CUP, Laia Estrada, Estrada ha carregat contra Renfe per la incidència de Rodalies, deixant clar que “no és una situació aïllada ni una anècdota”. Ha criticat que la resposta de Renfe cap als usuaris sigui “que es busquin la vida”, sense oferir serveis alternatius. “Hi ha un problema estructural relacionat amb la manca d’inversió per part de l’Estat”, ha sentenciat. Després de votar al col·legi electoral de l’escola Rubió i Ors de Reus ha assegurat que és un dia “per defensar la terra i començar a construir un nou país” i ha fet una crida a omplir les urnes “amb paperetes antifeixistes, d’esquerres i independentistes”.

Albiach vol ampliar l’horari dels col·legis

Davant la incidència a Rodalies, la candidata d’En comú Podem (ECP, Jéssica Albiach, no ha descartat demanar que els col·legis electorals tanquin més tard per compensar els problemes de mobilitat. tot i que ha dement “primer veure quins són els impactes” de l’aturada dels trens. Ha votat a la Barcelona School of Management de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i ha animat a la ciutadania anar a les urnes per “obrir un nou capítol” a la política catalana i aconseguir “un govern que funcioni, estable i fort i sobretot d’esquerres”. Com a prioritats del proper executiu ha posat “l’emergència climàtica i tenir més i millor transport públic” i no el “desgavell” de Rodalies.

Carrizosa i la llei d’Amnistia

El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, que es juga la continuïtat del grup a l’hemicicle, ha votat quan passaven deu minuts de dos quarts de deu del matí a l’Institut d’Educació Contínua de la UPF fent una crida a la participació. Per Carrizosa “si tots els catalans es mobilitzen” es podria “obrir una nova etapa a Catalunya” i poder així “superar el ’procés’”. En aquest sentit, el candidat de Cs ha lamentat que la Llei d’amnistia doni “una segona oportunitat” als responsables de l’1-O.

Festa de la democràcia pel PP

El candidat del PP, Alejandro Fernández, ha votat al col·legi electoral instal·lat al centre cívic de Sant Pere i Sant Pau, a Tarragona. El cap de llista dels populars ha assenyalat que avui és la “festa de la democràcia” perquè és un “vot, una persona”. “És el moment en què la democràcia ens iguala a tots, als rics i als pobres, als lletjos i als guapos. Per això espera una “altíssima participació”. Fernández ha assenyalat que espera que es puguin “resoldre” els problemes ferroviaris de Rodalies per facilitar el dret a vot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nova caledònia

Macron cedeix a la pressió independentista canac i suspèn la reforma del cens electoral

barcelona
estònia

Estònia denuncia un “incident fronterer” amb Rússia

barcelona
unió europea

Presenten a Barcelona un manifest contra la militarització a la UE

barcelona
Eleccions europees

El CIS dona al PSOE la victòria a l'Estat espanyol

guerra a gaza

El gabinet de guerra israelià ordena reprendre les negociacions

barcelona
Política

L’oposició acusa Marín d’abandonar l’Hospitalet en el seu pitjor moment

L’Hospitalet de Llobregat
tribunals

Fiscalia respon a l’AN que descartaria cap ordre de detenció dels qui no van declarar pel Tsunami

barcelona
nova caledònia

Macron fa una crida a la calma en la reunió amb els líders canacs

barcelona
política

Cid esmena Asens i situa al Hard Rock com a “element central de la negociació”

barcelona