Política

política

Aragonès convoca per al 10 de juny la constitució del Parlament

Espera a l’últim dia del termini legal per no interferir en la campanya de les europees

El govern exigeix una auditoria a l’Estat sobre els 3.000 vots de l’exterior que haurien desaparegut el 12-M

El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha fixat per al proper dilluns 10 de juny la data per a la constitució del Parlament sorgit de les eleccions del 12-M, que donarà inici així a la 15a legislatura. Es tracta, seguint les seves atribucions, de l’últim dia que permetia el termini legal. “Tenint en compte que el dia 9 hi ha eleccions europees, s’ha optat per aquesta data a fi d’interferir el mínim possible en el procés electoral i en la campanya”, ha justificat la portaveu, Patrícia Plaja. La decisió ja ha estat comunicada a la presidenta del Parlament, Anna Erra, i a tots els líders dels grups que van obtenir representació en les eleccions. Ella mateixa ha reconegut que les funcions del govern en funcions són “limitades”, i que l’executiu es troba ara mateix “en espera” que li prenguin el relleu, per bé que “exercirà plenament” les funcions que li són encomanades. En aquest sentit, Plaja, això sí, confia que entretant s’aniran complint tots els acords assolits per a la investidura de Pedro Sánchez, com el traspàs de rodalies o la condonació de part del deute del FLA.

La Generalitat, d’altra banda, exigeix al govern espanyol que faci una auditoria per saber “què ha passat” amb els més de 3.000 vots procedents de l’exterior que segons les denúncies que ha interposat Junts a les juntes electorals s’haurien perdut el 12-M. A tal fi, la consellera en funcions Meritxell Serret tornarà a contactar amb el ministeri per exigir «mesures per garantir el dret a vot». En aquest sentit, Plaja ha lamentat que “costa d’entendre” que de manera recorrent es repeteixin “errors formals” a cada procediment electoral, i ha demanat que se simplifiqui el tràmit per poder votar des de l’exterior.

Avui el consell executiu ha aprovat el conveni amb l’Estat per fer-se càrrec de la millora de la connectivitat a les autopistes AP-7 i AP-2, gràcies a la construcció de nous accessos i la millora dels existents, per un import global de 250 milions. Així mateix, ha aprovat la licitació de 330 vehicles d’emissions zero per equipar els Mossos d’Esquadra, i un projecte de decret de reestructuració del Consell Català de l’Esport. Fonts properes a l’executiu han admès que el ritme ha baixat molt aquests dies, ja que consideren que no li pertoca emprendre noves accions més enllà de les imprescindibles, per bé que apunten que si la situació s’allarga tindrien la possibilitat legal d’aprovar acords de govern en qüestions més rellevants.

Tot just aquest dijous s’ha convocat la darrera sessió de la diputació permanent del Parlament, que hauria de donar el vistiplau als tres darrers decrets llei aprovats pel govern a l’abril: el de mesures contra la sequera, el de suport al sector agrari i el de mesures urgents en matèria d’habitatge, per bé que l’executiu en funcions no veu ara mateix garantit que es convalidin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.