Política

El tripartit i CiU tornen a escenificar la ruptura del front català del finançament

Confirmat. El que ahir es veia a venir s'ha convertit en una realitat. El tripartit i CiU han tornat a escenificar al Parlament la ruptura del front català tan publicitat a l'estiu i no han aconseguit consensuar cap moció sobre finançament.
CiU havia plantejat rebutjar la proposta del ministre d'Economia, Pedro Solbes, mentre que el tripartit havia presentat una esmena en la qual criticaven i constataven "insuficiències rellevants" en el model Solbes, però eviten rebutjar-la en els termes que planteja la federació nacionalista.

CiU no ha acceptat l'esmena. Durant el debat CiU i ERC han protagonitzat una picabaralla sobre l'actuació d'aquestes formacions polítiques en la negociació del nou sistema de finançament.
 

Proposta il·legal
El diputat de CiU Francesc Homs ha afirmat que la seva moció aposta per "rebutjar la proposta de Solbes perquè incompleix l'Estatut i és il·legal" i per canviar l'estratègia negociadora. "No diem que deixin de negociar", ha remarcat.

La moció de CiU constata "que els terminis legals i polítics fixats per a l'entrada en vigor del model de finançament previst al Títol VI de l'Estatut han estat definitivament incomplerts"; "que la negociació s'ha de produir, tal i com estableix l'Estatut, en el marc bilateral", i que la proposta Solbes incompleix diferents articles del text estatutari. En el segon punt de la moció es ressalta que el Parlament rebutja el document Solbes, per no respectar l'Estatut i insta al govern a posicionar-se en el mateix sentit.

Trencar el tripartit
Per la seva banda, la parlamentària del PSC, Rocío Martínez Semper ha manifestat que "CiU busca trobar una escletxa a la unitat del govern i de fer d'oposició sense veure que el què estan fent és oposar-se al que més interessa al conjunt del país". "Defensen Catalunya o els interessos de CiU?", ha preguntat.

El diputat d'ERC Sergi de los Rios ha recordat que per segona vegada el govern ha dit "no" a la proposta del govern espanyol en matèria de finançament. "El govern ha dit no perquè la proposta del govern espanyol no compleix l'Estatut", ha afirmat.

Per la seva banda, el diputat d'ICV-EUiA Daniel Pi ha remarcat que "l'actual proposta Solbes no garanteix l'Estatut i per això el govern va presentar un document" de resposta.

Mantenir la negociació fins a l'acord
El tripartit havia consensuat una esmena al text d'una moció de CiU que constata que la proposta de finançament elaborada pel govern espanyol, "tot i presentar un avenç respecte al document lliurat al juliol, també presenta insuficiències i inconcrecions rellevants". El socis de govern remarquen la constatació que, "tot i que els terminis previstos per concretar l'aplicació dels preceptes continguts a l'Estatut sobre finançament han estat incomplerts, resulta del tot imprescindible continuar negociant fins assolir un bon acord".

L'esmena del tripartit, que finalment no s'ha votat, a la moció de CiU ressalta que el Parlament "referma el seu suport al govern en la negociació per a assolir un bon acord que permeti a la Generalitat disposar d'un sistema de finançament just". Un acord que s'hauria de portar a terme en el marc de la comissió mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

A presó el primer independentista un cop aprovada l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Els Països Baixos permeten a Kíiv usar els F-16 per a atacar objectius militars a Rússia

barcelona
regne unit

Farage canvia d’opinió i es presentarà a les pròximes eleccions

barcelona
llengua

Degoteig de sentències avalant el 25% de castellà a l’escola

barcelona
estats un its

Comença el judici contra el fill de Biden

barcelona
Eleccions europees

El CIS insisteix a donar al PSOE la victòria a l'Estat espanyol

barcelona
guerra a europa

Rússia sanciona a polítics i periodistes britànics

barcelona
política

Comín creu que és Illa qui ha de fer una cura d’humilitat: “No té majoria”

barcelona
política

ERC demanarà l’aplicació immediata de l’amnistia a una quarantena de persones

barcelona