Política

De la Vega assegura que la sentència del TC serà "raonada, raonable i ajustada"

La vicepresidenta respon a les crítiques de Ridao al Congrés, en què assegura que el retard genera "incertesa" i titlla el Constitucional de "grollerament polititzat i caducat"

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha mostrat avui el seu convenciment que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut serà "raonada, raonable, ajustada i conforme als principis constitucionals".

De la Vega s'ha expressat en aquests termes en resposta a una pregunta del portaveu d'ERC, Joan Ridao, a la sessió de control al govern espanyol al Congrés, al voltant de la sentència que el TC ha de dictar sobre el text estatutari català, pendent des de fa tres anys i mig.

Un retard que Ridao ha qualificat d'"autènticament esperpèntic" i del qual ha dit que "genera incertesa" i la "permanent sensació que el govern va deambulant a la corda fluixa", tensada, a més, per un tribunal "grollerament polititzat i caducat".

El portaveu dels republicans catalans ha mostrat la seva por que finalment vingui "el llop", en al·lusió al TC, per donar "un nou mos" a l'Estatut, potser "per deixar-lo en els ossos".

Tant és així que, segons ha vaticinat, la sentència sobre l'Estatut es convertirà en "el problema polític i institucional més greu dels 30 anys de democràcia", perquè el catalanisme no admetrà cap sentència judicial que no sigui la que ratifiqui el text aprovat sense modificar "ni una sola coma".

Per això, ha ironitzat en desitjar a De la Vega i fins i tot al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que "santa Llúcia els conservi la vista molts anys", després que hagin pronosticat que la sentència no tindrà efectes polítics rellevants.

De la Vega, per la seva banda, ha subratllat que l'Estatut és "una bona llei", que s'està aplicant amb plena vigència i normalitat democràtica i que compta amb la legitimitat democràtica de dos Parlaments (l'estatal i el català) i l'aval del poble a través del referèndum.

Tot i això, ha posat l'èmfasi que les deliberacions del TC i les decisions que prengui "formen part també de la normalitat democràtica" i del sistema institucional, i cal respectar els seus temps, els seus procediments i la seva independència.

"A tots ens agradaria que el temps fos menor, però els temps judicials no són iguals que els temps polítics ni que els temps electorals", ha especificat la vicepresidenta.

Mentre arriba la sentència, ha reclamat "una mica de serenitat", perquè fer càbales és "poc seriós i poc rigorós", i tots haurien d'actuar "amb una miqueta de responsabilitat".

Les seves paraules no han convençut Ridao, que ha posat l'accent en la "dubtosa legitimitat" del Tribunal Constitucional i ha advertit que una sentència adversa produiria un "autèntic trencament de l'Estat de les autonomies".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Nova concentració a Via Laietana després de la denúncia policial

barcelona
guerra a europa

Rússia inicia maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona

El PSC de Figueres reclama el Pla d’Actuació Municipal i de comunicació del govern

FIGUERES
regne unit

Un tribunal britànic declara il·legals els nous poders de la policia

barcelona
guerra a gaza

Israel impedeix a Associated Press transmetre imatges de Gaza

barcelona
Iran

Milers d’iranians s’acomiaden del president Ebrahim Raisi, que serà enterrat dijous

Barcelona
guerra a gaza

Brussel·les respecta la “independència” del TPI

barcelona
política

Junts es proposarà com la “veu” catalana a Europa

barcelona
política

Riba fa una crida a votar a les europees per no afavorir l’extrema dreta

barcelona