Política

Vacarisses

Vacarisses elimina el nom del carrer dedicat al cacic conservador Alfons Sala

Han passat set anys des que es va crear la comissió per canviar el nom del vial dedicat al terrassenc que va ser diputat provincial del 1888 al 1893

L'Ajuntament de Vacarisses, governat per PSC, ICV i ERC, farà l'aprovació inicial al ple d'aquest dijous del canvi de nom del carrer Alfons Sala pel del carrer del Pou complint així un tràmit que es va iniciar el novembre del 2003 quan es va aprovar la creació d'una comissió que estudiés aquesta possibilitat. Fa set anys la moció la va presentar el grup municipal d'ERC, aleshores a l'oposició, i es va aprovar per unanimitat. «Que encara existeixi un carrer dedicat a aquest industrial cacic, amonàrquic i anticatalanista demostra que en aquest país existeix una amnèsia històrica que fa que costi molt que les coses canviïn», va comentar en aquell moment el regidor republicà Lluís Martínez.

Alfons Sala, conegut també com el Comte d'Ègara, va ser escollit en representació del Partit Liberal Dinàstic com a diputat provincial el 1888 i l'any 1893 va passar a representar el districte de Terrassa a les Corts de Madrid durant 25 anys. El terrassenc va ser el gran cacic de la Restauració a la zona. El carrer que ara porta el nom d'Alfons Sala es deia carrer Manresa fins que el règim franquista li va donar la denominació actual en homenatge al pare del que es coneix com a salisme. Tot i que fa set anys es va decidir impulsar el canvi de nom del carrer, no es va formalitzar constituir la comissió del nomenclàtor fins el 15 de setembre passat mitjançant un decret d'alcaldia. L'expedient que avala el canvi de nom té en compte el tarannà de Sala combatent l'autonomisme català i la seva col·laboració amb la dictadura de Primo de Rivera, el qual va nomenar-lo president de la Mancomunitat governativa el gener del 1924.

El nom d'Alfons Sala també es va posar en carrers d'altres municipis del Vallès, el Bages i el Baix Llobregat que llavors pertanyien al mateix districte electoral i que alguns encara conserven. Amb l'arribada de la democràcia, alguns, com ara Castellbisbal, Rubí, Sant Cugat i Ullastrell van canviar-lo. A Terrassa hi ha encara un carrer dedicat a Alfons Sala des del 1926, el passeig Comte d'Ègara.

A partir de dijous la proposta del canvi de nom del carrer Alfons Sala pel de carrer del Pou s'exposarà al públic per un període de 20 dies per poder-se presentar al·legacions abans d'aprovar-se definitivament.

Petició per tenir una freqüència de ràdio

Un altre dels punts de l'ordre del dia del ple d'aquest dijous a Vacarisses serà l'aprovació de la sol·licitud al govern de la Generalitat de l'atorgament d'una concessió en favor del consistori per la gestió d'un servei públic de radiodifusió, és a dir d'una emissora municipal de ràdio en freqüència modulada. Aquesta és una demanda que el Consell Municipal de Comunicació de Vacarisses ja va demanar en la seva primer reunió al maig de l'any passat, en la que també va fer la petició que les sessions plenàries municipals es retransmetessin a través d'internet o per via radiofònica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel i Hamas tanquen la ronda de negociacions sense avenços

barcelona
llengua

Multitudinària manifestació pel català a Palma

barcelona
política

Puigdemont insta a plantejar a l’Estat una proposta unitària sorgida del Parlament

barcelona
estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
hongria

Milers de persones es manifesten contra Orbán en un feu del seu partit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories de l’habitatge per ajustar l’oferta i la demanda

PUIGCERDÀ