Política

Mas, la fórmula nova

El líder de CiU es presenta com l'únic candidat que permetrà que Catalunya avanci i “giri full” del tripartit de Montilla

Nega que el seu projecte polític es basi en el “retorn” a les polítiques i maneres de fer de Pujol

28-N: el tripartit o CiU. Per Artur Mas, aquesta és la qüestió. En una “declaració institucional” pròpia, l'endemà que el president de la Generalitat signés el decret de convocatòria de les eleccions, el líder de CiU va intentar convertir els comicis del 28 de novembre en un plebiscit. “En aquestes eleccions no decidim entre dretes i esquerres, entre independentistes i no independentistes, entre rics i pobres”, es va esforçar a explicar.
El que realment hi ha en joc, segons va esgrimir, és que Catalunya “giri full” i deixi enrere “fórmules que no han funcionat” com la del tripartit.

Mas es va declarar incapaç de fer un balanç “positiu” de la gestió del govern de coalició que ara reivindica José Montilla. Que ha estat “negatiu” per a Catalunya, ho demostra el fet, segons el líder de CiU, que tant el PSC com ERC i ICV-EUiA ara “en reneguen d'una manera o altra”, encara que cap dels tres partits “no descarta clarament la seva repetició”.

Per tot plegat, va enarborar amb força la bandera del “canvi”. També va fer una crida velada al vot útil contra el tripartit. A banda dels seus electors tradicionals, va adreçar-se a tots aquells que alguna vegada han votat CiU o que no ho han fet mai però ara veuen que apostant-hi “ajudaran a fer una Catalunya millor”. Tots ells poden ser clau per a la “majoria àmplia” que la federació busca per governar en solitari i sense dependències amb cap altre partit. Les enquestes la situen a un pam de la majoria absoluta, però no vol donar res per guanyat fins que no tingui els resultats a la mà.

Per al futur, el líder de CiU va prometre “fórmules noves”. És a dir, diferents de la gestió de l'executiu de Montilla, que per a Mas s'ha convertit
en un “greu problema afegit” per al país. Però el “canvi” vol ser més que
l'alternança. El candidat va prometre que es distanciarà també de les maneres de fer de Jordi Pujol. “Un canvi no és principalment un retorn”, va proclamar. L'experiència que la seva formació ha adquirit durant 23 anys en el
govern, segons va dir, és “un molt bon actiu”. Però no en vol clonar els vicis
ni les virtuts. “Les circumstàncies han canviat, i han de canviar també
les actituds i les fórmules”, va insistir un Mas entestat a subratllar que també
a CiU hi ha hagut regeneració interna.

Dues crisis

El perquè de tot plegat és en el context. El que ara s'obre és un “període nou” i “decisiu” per a la història d'un país que ha d'afrontar dues crisis: la nacional i l'econòmica. Aquests són precisament els reptes que Mas ha situat com a pilars del seu programa electoral. La sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, segons va subratllar, ha tancat “portes”. CiU n'ha obert una altra: la del dret a decidir entès com la voluntat majoritària dels catalans. És la seva alternativa a l'Espanya que ha rebutjat ser “plurinacional”.

Mas va insistir que el primer àmbit en què pretén exercir aquest dret és un “nou pacte fiscal amb l'Estat” que permeti a Catalunya administrar els seus impostos. Contra la crisi econòmica, va prometre un “lideratge fort” i “polítiques clares i valentes”. Tot sota la premissa de l'“austeritat” i l'“eficàcia”.

A l'hora de mirar-se el país en conjunt, Mas va
recórrer a l'èpica. La posada en escena ja ho feia: nou senyeres el flanquejaven novament davant de les càmeres. Però tampoc no va faltar en el discurs que va llegir. “Venim d'un període de decepció, on el país ha perdut estima de cara endins i prestigi. Això ho hem de recuperar”, va proclamar. Ell es presenta com a garantia de bon govern, amb l'eslògan de la responsabilitat i l'eficiència que s'espera de tot líder. Sota aquesta pàtina presidencial, va garantir que creu en el país i s'hi comprometrà. “Amb la màxima força, amb la màxima ambició i amb el màxim rigor”, va dir.

LES FRASES

La nova legislatura és la de la redefinició de la relació de Catalunya i Espanya, és la del canvi de les maneres i les fórmules de governar
CiU té experiència de govern i la valorem com un molt bon actiu. Però les circumstàncies han canviat i han de canviar les actituds
El govern tripartit no ha estat l'única causa dels problemes, però ha esdevingut un greu problema afegit. [...] Han empitjorat els problemes de fons

ERC aprova el balanç de Montilla

El candidat d'ERC, Joan Puigcercós, va valorar ahir positivament el balanç sobre l'obra del segon tripartit que havia fet el president, José Montilla. Però li va retreure que no hagi transmès més sovint a la ciutadania l'activitat que ha fet el govern. “El president va fer aquest dilluns el que hauria d'haver fet més: explicar l'obra de govern i el canvi de tendència” impulsat en les polítiques públiques respecte als 23 anys de Pujol.

Puigcercós va fer aquestes les declaracions després d'una conferència sobre les infraestructures al Col·legi d'Enginyers de Catalunya. El dirigent d'ERC considera que Montilla va oferir “un bon relat”, però que no hauria d'haver criticat CiU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.