Política

Mas avisa Espanya: el rebuig al concert atiarà el sobiranisme

El líder de CiU adverteix al PSOE i al PP que si el futur govern espanyol es nega a revisar el finançament hi haurà encarà més independentistes a Catalunya

Reitera que la seva proposta no està fora de la Constitució

CiU diu que només s'ha de reformar la llei orgànica
de finançament

O caixa o faixa. El líder de CiU, Artur Mas, va llançar ahir una advertència clara al PSOE i al PP: si rebutgen el concert econòmic creixerà encara més el sentiment independentista a Catalunya. Mas va atiar el discurs de la por d'Espanya al sobiranisme català erigint la proposta estel·lar amb què es presenta a les eleccions en solució per frenar el malestar al país. “Si les respostes van sent que no, després que ningú se sorprengui ni s'estranyi si la deriva que agafa Catalunya va sent, com alguns temen, cap a una llibertat més pròpia”, va sentenciar a la Cadena Ser.

Mas va intentar fer veure als ulls espanyols que la revisió del sistema de finançament és l'alternativa necessària al desencaix entre Catalunya i l'Estat que ha provocat la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut. Darrere, s'hi amagava un doble missatge. D'una banda, l'exhibició de contundència davant de Madrid: el líder de CiU vol deixar clar als electors i als partits que donen l'empresa per impossible que no li tremolarà el pols a l'hora de reivindicar un model equivalent al basc o el navarrès, per més complicada que es presenti d'entrada la negociació.

De l'altra, la federació ja aplana el camí fins a Madrid per si Mas es converteix en president de la Generalitat després de les eleccions, com indiquen tots els sondejos. Si arriba al govern, CiU no reclamarà el concert a la Moncloa fins al 2012, quan es constitueixi un nou executiu espanyol, que podria presidir Mariano Rajoy. Fins aleshores, jugarà al joc de la pressió. Preveu ampliar les complicitats amb tots els sectors de la societat catalana per guanyar força en la pugna que s'obri amb l'executiu espanyol. És dins aquesta estratègia que CiU podria impulsar, només si ho creu necessari, una consulta popular per evidenciar que el concert és un clam de la gran majoria dels catalans.

“Molta gent té la sensació real que Catalunya no és acollida com a tal dins de l'Estat espanyol i que l'Estat no la protegeix com hauria de fer-ho”, va reiterar el presidenciable de CiU. Mas està convençut que el país està dividit a parts iguals entre els partidaris i els detractors d'un Estat propi.

En la defensa perquè Catalunya recapti i administri els seus impostos, la federació esgrimeix amb força l'argument que el nou “pacte fiscal” no requereix una reforma de la Constitució com al·lega José Montilla. Disposa d'un informe jurídic que certifica que tan sols caldria una reforma de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes. El sistema de CiU és similar al basc però no idèntic: les diputacions no recaptarien els tributs, i fixa una aportació a l'Estat i a la solidaritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

ERC facilitarà la investidura de Puigdemont si es posa d’acord amb el PSC

barcelona
unió europea

Von der Leyen torna a allargar la mà a l’extrema dreta durant el debat europeu

barcelona
guerra a gaza

L'exèrcit israelià amplia la seva ofensiva a Rafah

barcelona
GIRONA

Asens reivindica el vot "antifeixista" en l'inici de campanya

GIRONA
guerra a gaza

L’exèrcit israelià diu que va avisar Netanyahu de la feblesa del país abans de l'octubre

barcelona
Amèrica Llatina

El TIJ no aplicarà cautelars contra Quito per l’assalt a l’ambaixada de Mèxic

barcelona
Política

Mor Ángeles Flórez, última miliciana socialista espanyola viva

rússia

Detenen un alt comandament militar rus per corrupció, el quart en un mes

barcelona
política

Junts vol situar a Europa la demanda d’un referèndum dins la Constitució

barcelona