Política

L'altra cara de les llistes

Els que tanquen

Últims de la llista, mirada endavant

ciu Trias tanca una candidatura que també pensa en la batalla de Barcelona PSC Mar Serna espera continuar de consellera si Montilla repeteix ERC Jordi Carbonell ocupa el lloc dels republicans, tot i lamentar l'absència de Carod

El darrer lloc de les llistes electorals sempre destil·la missatge, com una pel·lícula dels cinemes Verdi o Truffaut. Però entre els que tanquen les candidatures hi ha persones de tota mena, també presències que només són honorífiques. Cap d'elles, però, és insubstancial ni tampoc casual.

La llista de CiU la tanca el candidat a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias. Encarna el següent envit electoral en el qual la federació diposita moltes esperances. Però Trias insisteix que el que hi va a fer ell a la llista és donar suport a Artur Mas. “No té sentit que un alcalde de Barcelona o un candidat a l'alcaldia vagi de diputas. Ara bé, tancar la llista per donar suport a en Mas, sí. Jo faig una aposta molt clara per ell”, subratlla rotund.

El dirigent de CiU s'està involucrant plenament en la campanya, conscient que pot tenir efecte metonímic si Mas aconsegueix la presidència de la Generalitat. Pot tenyir les municipals. Almenys d'aquesta manera ho espera Trias: “Com millor vagi a les eleccions catalanes, a mi em va bé. Però a banda d'això també em fa il·lusió donar suport a en Mas”. Les eleccions nacionals, però, tenen melodia pròpia, tenen perfil per si mateixes. Segons el candidat de CiU a l'alcaldia, un bon resultat dels nacionalistes a la capital catalana el 28-N serà també un dels “factors d'èxit” dels comicis.

Els socialistes opten per la consellera de Treball, Mar Serna, que és independent. “Crec que és una mostra de reconeixement de la tasca feta per tot l'equip del Departament de Treball que jo encapçalo”, precisa per explicar la seva tria. Serna no serà diputada però confia a continuar en el govern si José Montilla repeteix de president. “Si la ciutadania torna a fer confiança en el president i ell em torna a oferir la possibilitat, em sentiria molt orgullosa de continuar treballant pel país, de contribuir a millorar les relacions laborals i l'ocupació en moments tan intensos”. Entén, però, que en unes eleccions el que ha de tenir prioritat és el projecte polític.

ERC ha triat un dirigent històric per al tancament de la seva candidatura. És Jordi Carbonell, que va ser president d'ERC fins al 2004. Està dolgut pel fet que Josep-Lluís Carod-Rovira hagi estat exclòs de la candidatura. Ell mateix treu la qüestió, li sap greu. “Jo sóc molt amic d'en Carod i lamento que l'hagin apartat. Li han fet una jugada i li han dit que feia perdre vots”. Però matisa que es considera fidel a ERC i que per això ha acceptat de totes maneres tancar la llista electoral. “Joan Puigcercós em va trucar i m'ho va proposar. Em va dir que m'ho pensés. Però jo li vaig respondre: «No cal que em pensi res»”.

La candidatura del PP també està tancada pel candidat a l'alcaldia a Barcelona, en aquest cas Alberto Fernández Díaz. El dirigent del PP a la capital catalana, representant d'una de les grans famílies del partit al costat del seu germà Jordi, hi veu un gest d'unitat. “És el meu compromís amb el PP amb vista a les eleccions catalanes i també és el meu compromís personal amb Alícia Sánchez Camacho”. A més a més, entén que amb la seva presència es reforça la importància que per al PP té Barcelona, fins i tot en el discurs polític. “Jo he tingut una posició molt nítida en defensa de la seguretat ciutadana, i aquest serà un dels eixos de la nostra campanya”, recorda.

ICV-EUiA ha triat per al tancament de la candidatura la vídua de Manuel Vázquez Montalbán, Anna Sallés. Amb la tria d'aquest nom els ecosocialistes volen fer una picada d'ullet al seu entorn intel·lectual. És la primera vegada que Sallés participa en una llista electoral, i ni tan sols és militant d'ICV. “Jo he estat votant d'ICV però no n'he sigut mai militant. Del PSUC, sí que ho vaig ser, però ho vaig deixar abans de la desaparició del partit”. Segons Sallés, aquestes eleccions són peculiars per l'efervescent situació política. Són especials: “Vaig en una posició marginal a la llista, ja ho sé, però amb les circumstàncies del que està passant ho havia de fer. És el moment de donar la cara pel que creus”.

El catedràtic de Dret Constitucional Francesc de Carreras tanca la candidatura de Ciutadans. És el segon cop que ocupa aquesta plaça, coincidint amb el seu ideari crític amb el nacionalisme català. Continuarà fent classes a la universitat (UAB). “No vull figurar més enllà d'això. Jo vaig participar en el llançament de C's i en sóc afiliat, però mai no he tingut cap càrrec intern”. De Carreras espera que el partit d'Albert Rivera vagi a l'alça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Alemanya

Augmenta la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La Junta Electoral avisa que els acampats no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA
índia

L’oposició índia celebra com un triomf la llibertat sota fiança d’un líder detingut

barcelona
Guerra a Gaza

Tanquen la seu de l’Unrwa a Jerusalem Est després de dos atacs seguits

Barcelona

La CUP defensa fer fora “les forces d’ocupació” de Sant Climent Sescebes

SANT CLIMENT SESCEBES
Nacions Unides

Una aclaparadora majoria de l’Assemblea General demana la integració plena de Palestina a l’ONU

Barcelona
GIRONA

Veray demana el vot als indecisos per evitar una govern independentista

GIRONA