Política

CiU ja busca aixecar onada

Veu possible una gran majoria

L'equip electoral nacionalista detecta per primer cop que li estan entrant antics votants d'ICV

Pujol no fa de teloner de Mas; aquest ja no ho necessita

“Que no se'ns noticap eufòria, o que aquesta sigui pel 8 a 0 del Barça”, diuen a l'equip electoral

CiU es llançarà en els dies que falten de campanya a “aixecar onada”. És l'expressió que s'usa en política quan bufa vent favorable i s'intenta rematar la feina. Per a CiU, això seria aconseguir una gran majoria. Dirigents nacionalistes matisaven ahir que no es tracta ben bé de la majoria absoluta sinó de poder governar sense cap crossa que torni a recordar pactes complicats.

Entren votants d'ICV. Els darrers sondejos interns de què disposa CiU en campanya apunten un element excepcional: a més de l'afluència de votants del PSC, ERC i PP, per aquest ordre, en comencen a detectar també d'ICV. Serien al voltant d'un 2% dels votants tradicionals ecosocialistes, que també volen canvi. Això és el que també fa pensar a la direcció nacionalista que pot aconseguir “aixecar onada”.

Pistes d'aterratge. En la darrera setmana d'una cursa cap a les eleccions, el manual recomana tensar el debat per aconseguir la màxima mobilització. Però CiU no ho farà d'aquesta manera, si el resultat del debat de TV3 no recomana modificacions. La gran prioritat que s'ha imposat és construir pistes d'aterratge perquè els votants que provenen d'altres partits o de l'abstenció se sentin còmodes per adherir-se al canvi. Artur Mas ja va fer ahir el míting central de CiU sense citar ni un sol cop José Montilla, i encara menys Joan Puigcercós i Alícia Sánchez-Camacho. Josep Antoni Duran va estar més incisiu, però va centrar els atacs a José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy. El gran catalitzador que usen els dirigents de CiU és el canvi, el canvi i el canvi. Motiva de forma visible els seus seguidors.

Jordi Pujol no fa de teloner. L'expresident i líder històric de CiU va acudir al míting central dels nacionalistes i va ser molt aplaudit, però no va prendre la paraula. Artur Mas ja no necessita que li faci de teloner, perquè ha agafat un perfil propi del tot consolidat. No té res a veure amb la campanya que va fer Mas fa 4 anys.

Eufòria reprimida, cada cop amb més dificultats. Els dirigents de CiU veuen possible aconseguir un resultat clarament per sobre dels 60 escons, i això provocaria eufòria. Però la intenten reprimir tant com poden, amb una dificultat palpable. Fins ara ho aconseguien fàcilment, gràcies a les previsions a la baixa que els va atorgar l'enquesta del CIS a l'inici de campanya. “Que no se'ns noti cap eufòria, o que aquesta sigui pel 8 a 0 del Barça”, deia ahir un membre de l'equip electoral de CiU.

El concert econòmic, en segon terme per un dia. En el míting a la Vall d'Hebron, la reivindicació del concert econòmic va passar a segon terme. És un element important del programa, però en campanya el que CiU nota que mobilitza de debò són les ganes de passar pàgina. “De sortir del túnel”, que diuen assessors de Mas.

Atenció a Xavier Trias. Si Mas, Duran i Pujol van ser molt aplaudits pels 3.100 assistents al míting, no es va quedar pas enrere Trias. N'ha crescut el carisma entre els seguidors de CiU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles