Política

El govern creu que la consulta reforça la seva aposta pel dret a decidir

El portaveu de l'executiu nega que hi hagi discrepàncies a la federació nacionalista

Homs diu que no hi ha cap incoherència en una previsible abstenció de CiU a la votació sobre la Llei per la independència

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha considerat avui que la consulta independentista d'aquest diumenge a Barcelona reforça la aposta de l'executiu de CiU pel dret a decidir i el pacte fiscal. Homs ha assegurat també que el govern està unit al voltant del “dret a decidir sense límits”, malgrat que el líder d'UDC, Josep Antoni Duran, hagi expressat obertament el seu rebuig a la independència.

Segons Homs, manifestacions com la consulta d'aquest diumenge “recullen un esperit positiu de defensa dels interessos de Catalunya”, ja que és un “acte d'afirmació barrejat amb un cert rebuig” sobre com l'Estat està tractant els catalans.

Al seu parer, va en la línia de la idea del dret a decidir que defensen CiU i l'executiu català per a aquesta legislatura, amb l'objectiu del pacte fiscal en primer terme. “Ens sentim còmodes amb com va anar la jornada d'ahir”, ha conclòs.

A més, el portaveu ha remarcat que es tracta d'una manifestació feta “democràticament, pacíficament i amb molt sentiment”, i ha alertat els crítics amb la consulta que “no es pot negligir la quantitat de persones que han participat d'una manera alliberada”.

Per altra banda, el secretari general de Presidència ha negat discrepàncies amb el seu soci de federació, Josep Antoni Duran i Lleida, ni amb la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. En aquest sentit, ha recordat que el posicionament de l'executiu i de CiU, establert en el seu programa electoral és: dret a decidir i pacte fiscal.

El portaveu del govern ha instat els seus adversaris polítics a “no buscar tres peus al gat”, ja que no hi ha cap tipus de divisió en el gabinet ni tampoc a la federació nacionalista sobre les qüestions d'autogovern.

També ha assegurat que no hi ha incoherència respecte a la previsible abstenció del grup de CiU en la votació de dimecres al Parlament sobre la proposició de SI per declarar la independència. “Que es llegeixin el programa de CiU”, ha indicat Homs, que ha subratllat que la federació no ha canviat en el seu plantejament respecte a les consultes ara que governa. “Coherència absoluta, malgrat els pesi a alguns”, ha conclòs.

De totes maneres, Homs no ha volgut revelar què farà CiU a la votació del dimecres sota l'argument que aquesta és una qüestió que l'ha d'anunciar el grup parlamentari i no el govern.

Però sí que ha volgut deixar clar que el govern “no es deixarà marcar el ritme polític per aquells que han estat incapaços sent quatre d'anar junts durant dos mesos”, però tampoc pels de l'altre extrem. És més, ha assegurat que “res impedirà” que l'executiu desplegui el seu programa, que és el que ha tingut més suport democràtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tribunals

L’Audiència atura la pròrroga judicial que investigava la suposada trama russa del procés

barcelona
índia

Modi es proclama guanyador electoral malgrat que no té majoria

barcelona
guerra a gaza

Biden pensa que Netanyahu allarga la crisi per a mantenir el poder

barcelona
política

L’ocupació dels escons al Parlament torna a l’eix esquerra-dreta

barcelona
guerra a europa

Ucraïna augmenta els atacs en Kursk i manté la pressió sobre Belgorod

barcelona
política

La llei de protecció digital als nens tipifica com a delicte els ‘deep fakes’

madrid
guerra a gaza

Ultraortodoxos secunden la proposta de treva per a alliberar ostatges

barcelona
guerra a europa

Kíiv reivindica el seu primer atac amb armes occidentals a territori rus

barcelona
política

L’amnistia deixarà sense efecte uns 100.000 procediments sancionadors a manifestants

barcelona