Política

VALLÈS OCCIDENTAL

La comarca tanca les consultes amb el 14% de participació

MAJORIA Els 191 votants a Rellinars eleven la xifra total a 91.226, dels quals el 91% es decanta per la independència de Catalunya

Dels 21 municipis del Vallès Occidental, només Ripollet i Polinyà no van passar per les urnes

La consulta sobre la independència de Catalunya a Rellinars, que va tenir lloc de manera paral·lela a la de Barcelona, va tancar diumenge el pas per les urnes dels ciutadans del Vallès Occidental. Amb els 191 últims vots, la xifra final de participants és de 91.226, cosa que significa el 14% de la població, comptant-hi els majors de 16 anys i els immigrats. Tenint en compte el cens oficial –limitat als majors de 18 anys–, el percentatge puja fins al 14,9%.

El Tarragonès, el Baix Llobregat, el Segrià o el Baix Penedès van registrar participacions més baixes, i això que Terrassa i Sabadell són les dues ciutats més poblades, rere Barcelona, que van organitzar consulta, ja que a Badalona i a l'Hospitalet de Llobregat no van acabar quallant. Les votacions van tenir lloc durant vuit dates diferents, començant el 13 de desembre del 2009 a Castellar del Vallès, Castellbisbal, Gallifa, Sant Cugat del Vallès, Sentmenat i Ullastrell. Més tard va ser el torn de la resta de poblacions, amb les úniques excepcions de Polinyà i Ripollet. La major assistència percentual a les urnes va tenir lloc a les tres poblacions més petites de la comarca: Gallifa (51,4%), Ullastrell (38,7%) i Rellinars (31,8%), mentre que, en números absoluts, van destacar els 24.061 votants a Sabadell (el 13,87%) en relació amb els 20.168 de Terrassa (11,40%). Tot i això, la participació més baixa va ser la que es va registrar a Montcada i Reixach (7,84%), Rubí (8,92%) i Santa Perpètua de Mogoda (10,27%). En total, set de les 19 poblacions van superar el 20%, amb Castellar del Vallès molt a prop (19,49 %).

Un “sí” rotund

Pel que fa als resultats, 82.853 vallesans, el 91,1% del participants van votar a favor de la independència, mentre que s'hi van manifestar democràticament en contra 5.973 ciutadans (el 6,6%). Els percentatges de vots en blanc (1.735, l'1,9%) i nuls (408, el 0,4 %) van ser molt semblants als d'altres comicis. Matadepera (97,06%), Ullastrell (95,55%), Sant Llorenç Savall (95,37%) i Sentmenat (95,05%) són les localitats on el “sí” va ser aclaparador. En canvi, va sobresortir l'índex de persones contràries a la separació de Catalunya i Espanya a Cerdanyola del Vallès (12,85%), Gallifa (10,87%), Santa Perpètua de Mogoda (9,82%) i Rubí (9,79%).

Continuïtat en d'altres formats

Les plataformes ciutadanes encarregades d'organitzar les consultes han acabat la tasca per a la qual van ser creades, però moltes continuaran en d'altres formats per continuar incentivant el debat sobre la independència. De fet, algunes de les corresponents a la primera onada de votacions, com la de Castellar del Vallès, durant aquest temps han ofert la seva col·laboració a d'altres municipis. En el cas de Castellar Decideix, diumenge va encarregar-se d'un dels col·legis a Nou Barris, i la setmana passada l'assemblea va optar per refundar l'entitat amb el nou nom de Castellar per la Independència, amb l'objectiu d'organitzar xerrades, muntar actes i mantenir el contacte. A Sabadell, i més tenint present que l'entitat sempre s'ha dit Plataforma per l'Autodeterminació a Sabadell, el cas és semblant, tot i que ha canviat bona part de la junta. I a Terrassa, la plataforma s'havia de dissoldre perquè ho marcaven els estatuts, però també es volen muntar fòrums de debat via internet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona