Política

pirineu

CiU recupera posicions al Pirineu i CDA domina la Val d'Aran

Els nacionalistes superen el PSC a la Seu d'Urgell per primer cop

El PSC perd la majoria absoluta de Tremp i CiU podria governar si pacta amb ERC i Rcat

CiU ha guanyat a totes les capitals de comarca del Pirineu excepte a Tremp, on el PSC de Víctor Orrit perd la majoria absoluta però es manté com a primera força amb 6 regidors. La CiU de Joan Ubach n'ha aconseguit 5 i la clau del govern queda ara amb el que facin ERC-SIP, que només n'ha aconseguit 1, i Reagrupament, que entra al consistori de Tremp també un 1 regidor.

També estan oberts els pactes a la Seu d'Urgell. En aquest cas, Albert Batalla ha aconseguit situar CiU com a força amb més regidors, després d'anys de predomini del PSC. Batalla governava en coalició amb ERC. Els republicans han baixat de 3 a 1 regidor. Si repeteix el pacte CiU-ERC, Batalla serà alcalde quatre anys més, tot i que també podria buscar altres socis. El PP ha aconseguit entrar al consistori amb 1 regidor.

A la resta de capitals pirinenques, el domini de CiU és indiscutible. Albert Alins ha consolidat la majoria absoluta de CiU al Pont de Suert (8 regidors de CiU, 2 del PSC i 1 del PP), Llàtzer Sibis ha reeditat la majoria absoluta de Sort (8 CiU, 3 el PSC), i a Vielha Convergència Democràtica Aranesa (CDA) ha aconseguit passar pel davant d'Unitat d'Aran (UA) mentre que el PP, que havia tingut l'alcaldia durant dos anys del mandat que ara ha acabat, ha perdut la representació.

A nivell comarcal, CiU és la força més votada a totes les comarques i té garantit el govern dels Consells Comarcals de l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà amb majoria absoluta (aquest darrer estava en mans dels grups d'esquerra). També podrà governar el Consell Comarcal del Pallars Jussà si reedita el pacte amb ERC. A l'Alta Ribagorça, la victòria dels grups associats al PSC a Vilaller i Vall de Boí deixa el govern del Consell Comarcal a l'aire. CiU és la força amb més consellers però no té la majoria absoluta. Hauria de pactar amb el PP o SI. El PSC no podrà repetir la fórmula del govern anterior per la desaparició d'ERC del consell comarcal. En el cas de Vilaller, els electors han castigat amb duresa al govern anterior de Jaume Monsó, d'ERC, imputat el 2007 per un presumpte delicte urbanístic. El grup només ha aconseguit un sol regidor i l'exalcalde Monsó, que era el segon a la llista, no ha aconseguit entrar a l'Ajuntament.

El Conselh Generau canvia de mans

Ahir els aranesos també van votar la composició del Conselh Generau, màxim òrgan d'autogovern aranès. Carlos Barrera (Convergència Democràtica Aranesa) serà el nou Síndic després de derrotar a Paco Boya (Unitat d'Aran), Síndic durant els darrers quatre anys. Convergència ha aconseguit la majoria absoluta amb 7 consellers. Barrera ja havia estat Síndic entre els anys 1995 i 2007.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona
societat

Víctimes d’abusos sexuals en institucions catòliques exigeixen un pla català integral de reparació

barcelona
Rússia

Putin ofereix diàleg a Occident si acaba la “política d’agressió”

Barcelona
Política

Aprovat el projecte de llei per a l’eradicació de l’amiant

Barcelona
Política

TVE haurà de fer una entrevista als candidats del 12-M com la de Sánchez

barcelona
política

Comuns sosté que Junts és “contundent” amb Vox i “dòcil” amb Aliança Catalana

salt
política

El PP diu que vetllarà per la seguretat dels gironins enfront de les ocupacions

girona
Política

Puigdemont canvia de plans i tancarà la campanya presencialment a Elna

barcelona