Política

El centrista Bayrou castiga Sarkozy i aposta per Hollande

Alerta que “l'obsessió per la immigració i les fronteres” que mostra la UMP és “incompatible amb els valors gaullistes i de la dreta republicana”

Admet que les promeses econòmiques socialistes són “insostenibles”

La deriva ultra de Nicolas Sarkozy per seduir el vot lepenista ha espantat els centristes. François Bayrou va condemnar ahir l'encara president francès a una derrota gairebé segura anunciant que votarà el socialista François Hollande aquest diumenge. El líder del Modem, exministre d'Educació de governs conservadors, dóna llibertat de vot als seus 3,3 milions d'electors (un 9,1% dels sufragis en la primera volta) però, “a títol personal”, castigarà la governamental UMP per la seva “fugida cap a la ultradreta” i “obsessió per la immigració i les fronteres”. I és que aquestes picades d'ull al Front National són “incompatibles amb els valors centristes, gaullistes i de la dreta republicana i social”.

“No sóc ni seré mai un home d'esquerres, sóc de centre i ho continuaré sent”, avisa Bayrou. Econòmicament, és als antípodes d'Hollande, especialment després que el probable nou inquilí de l'Elisi hagi promès al comunista Jean-Luc Mélenchon que imposarà un impost del 75% als que guanyin més d'un milió d'euros l'any. Bayrou, quatre anys ministre dels governs conservadors d'Édouard Balladur i Alain Juppé (1993-1997), considera “insostenible” el projecte econòmic de l'aspirant socialista, que “no s'adapta a la situació del país ni a la crisi que ve”. L'aliança amb Hollande semblava impossible.

Però la “violència” amb què Sarkozy ha disparat contra els immigrants i l'Europa sense fronteres de Schengen –“negant el projecte europeu que el centre i la dreta moderada hem contribuït a construir”– no li ha deixat cap més alternativa que trair-lo. Fa cinc anys ja li va negar el vot, però sense atrevir-se a donar públicament suport a la socialista Ségolène Royal. Amb Hollande, el líder centrista ha anat construint una bona relació personal i valora la seva promesa de “moralitzar la vida política francesa”. Bayrou confia que la crisi obligui el futur govern d'Hollande a rectificar i reorientar cap al centre la seva política econòmica, per garantir la reducció del dèficit públic. “Estaré vigilant i faré una oposició sòlida per impedir els errors que s'anuncien”, va advertir.

Bayrou és el cinquè candidat (la meitat dels deu que es van presentar a la primera volta de les presidencials) que dóna suport a Hollande. Mélenchon (11,1% dels vots) i l'ecologista Eva Joly (2,3%) demanen als seus electors que diumenge “facin fora” Sarkozy, com l'anticapitalista Philippe Poutou (1,15%) i l'outsider Jacques Cheminade (0,25%). Marine Le Pen (17,9%, rècord dels sufragis) votarà en blanc i confia que la derrota de Sarkozy faci explotar la UMP i li permeti liderar la dreta i erigir-se en alternativa als socialistes el 2017. Tot i la decisió històrica de Bayrou, Sarkozy podria esgarrapar el suport d'almenys un terç dels electors centristes, segons els sondejos.

LES XIFRES

3,3
milions d'electors
van votar el centrista Bayrou en la primera volta el 22 d'abril, un 9,1% dels sufragis.
5
candidats
donen suport a Hollande: Bayrou, Jean-Luc Mélenchon, Eva Joly, Philippe Poutou i Jacques Cheminade.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Blinken defensa l’alto el foc davant Netanyahu per a “calmar” la frontera libanesa

barcelona
estat francès

Marine Le Pen anuncia a Bardella com a candidat a primer ministre de França

barcelona
POLÍTICA

El PSC considera que el pacte independentista per nomenar Rull és una “minoria de bloqueig”

barcelona
política

Rull emplaça a obrir “la legislatura del català” i l’ensenyament

barcelona
guerra a gaza

L'NBC diu que els EUA es plantegen negociar un acord bilateral amb Hamàs

barcelona
guerra a europa

Finlàndia denuncia una presumpta violació del seu espai aeri

barcelona

Un pont nou, una zona verda i 370 habitatges entre el Mas Xirgu i el nou Trueta

GIRONA
iran

Cinc conservadors i un reformista, candidats en les presidencials iranianes

barcelona
guerra a europa

Bombarders russos sobrevolen pel Bàltic i els mars de Barentsz i Noruega

barcelona