Política

opinió

Trenta-un anys construint un nou estat a Europa

Ningú gosa discutir el paper fonamental que han tingut les administracions locals catalanes en la construcció nacional

Poc després de la constitució de l'Associació Catalana de Municipis, ara fa 31 anys, el primer president, en Ramon Muntanyà, escrivia un article que fou publicat al diari Avui i que acabava així:

“...No podem malbaratar la il·lusió de fer les coses ben fetes des del camp de la vida local, ni podem prescindir de l'aportació local a la gran tasca col·lectiva de recuperació de Catalunya. I és per mitjà de l'associacionisme municipal que pot refermar-se aquesta il·lusió i aquesta aportació. Sense perdre mai de vista aquells principis essencials que han d'inspirar l'associacionisme: l'auxili mutu, la solidaritat i la cooperació; cooperació que també, i sobretot, vol dir unió.”

En aquests moments històrics que estem vivint de transició nacional, és evident que la feina feta pels ajuntaments per vertebrar el país en aquests 31 anys ha permès que arribem en les millors condicions per assolir la nostra plenitud nacional. Ja ningú gosa discutir el paper fonamental que han tingut les administracions locals catalanes en la construcció nacional des de la constitució dels ajuntaments democràtics, aviat farà 35 anys. La vertebració territorial, la cohesió social, la defensa de la llengua catalana, el sentiment de pertinença a una col·lectivitat, el foment de l'associacionisme, la cultura, l'ensenyament… són camps que els ajuntaments hem conreat a fons durant molts anys, segurament amb poca maquinària, però segurament també amb molta energia, vitalitat i empenta.

Els ajuntaments, els ens locals, des de sempre, hem sabut connectar amb els anhels i les reivindicacions de milions de veïns i veïnes de tots els pobles, viles i ciutats de Catalunya. I el que és més important, hem sabut donar resposta a aquestes necessitats, tant individuals com col·lectives, des d'una perspectiva de servei als interessos de tots. Estar al costat dels ciutadans és la millor eina per conèixer què pensen. La proximitat ens permet interpretar millor la societat i poder decidir amb més seguretat.

I per això estic convençut que en aquesta nova etapa que ara comença, els ajuntaments seguiran tenint un paper fonamental. Durant 31 anys hem treballat per consolidar les bases sobre les quals s'aixecarà aquest nou estat d'Europa. I ho volem no per anar a favor de cap idea abstracta, ni per anar en contra de ningú. Ho volem simplement perquè és la millor aportació per garantir el benestar de ciutadans i ciutadanes i per les generacions futures.

En aquests 31 anys, hem vist com el nostre esforç topava amb multitud de traves imposades pel govern de l'Estat, mitjançant tota mena de lleis que limitaven la nostra autonomia municipal i un finançament insuficient que ha frenat el desenvolupament dels nostres pobles i viles. Ens hem carregat de raó durant tots aquests anys per reclamar ara la consecució d'aquest nou estat. Ara toca posar-nos més que mai al servei del país i aprofitar els actius del municipalisme per refermar aquesta il·lusió i aquest projecte comú i compartit, de la societat i de les institucions. Ara és l'hora de culminar una gran obra. Som-hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA