Política

Nou mapa amb sis grups a Tarragona i daltabaix al PSC

Per primer cop sis grups polítics tindran representació per Tarragona al Parlament, per l'entrada de Ciutadans

El PSC només es manté com a segona força a la comarca del Baix Penedès

Mai fins ara no hi havia hagut sis grups polítics a la circumscripció de Tarragona amb representació al Parlament. Mai fins ara el PSC no havia reculat fins a la quarta posició, darrere de CiU, ERC –que aconsegueix situar-se com a segona força– i el PP. I mai fins ara, des de la recuperació de la Generalitat, no hi havia hagut una participació electoral tan alta, del 66,29%.

Són algunes de les novetats que es despleguen al territori després de la jornada electoral de diumenge, on el mapa polític tarragoní gairebé calca el català: amb una victòria de Convergència i Unió, però que recula posicions i perd dos escons, i amb un augment espectacular del nombre de votants per Esquerra Republicana de Catalunya, que triplica la seva representació, amb tres diputats; també amb l'entrada, per primer cop a Tarragona, de Ciutadans, i amb la patacada del PSC, que assoleix els seus pitjors resultats a la demarcació. El Partit Popular ha evitat l'escapada de vots cap a Ciutadans i ha consolidat la seva representació amb tres escons; ha augmentat, doncs, lleugerament en vots, sobretot a la mateixa ciutat de Tarragona. Igual que ICV-EUiA, que també manté un escó, però que ha estat superada per C's i queda ara com la sisena força.

A les comarques tarragonines, el color dominant és, com arreu del país, el de CiU. La federació ha guanyat a totes les comarques i als municipis més grans de la demarcació, tot i que baixa deu punts respecte als comicis de l'any 2010.

ERC-Cat Sí esdevé segona força en set comarques: l'Alt Camp, la Conca de Barberà i el Priorat (al Camp de Tarragona), i en les quatre comarques de les Terres de l'Ebre, on destaca també la victòria convergent al municipi de Sant Jaume dels Domenys, tradicionalment un feu socialista. El PP és segona força en dues comarques, les dues més poblades del territori: Tarragonès i Baix Camp.

Pel que fa al PSC, només es manté com a segona força al Baix Penedès, la comarca que registra una major abstenció a la demarcació (37,41%), juntament amb el Montsià (37,10%). Tant a la capital del Camp de Tarragona com a la de l'Ebre, el PSC registra una notable davallada de suport electoral general del país: a Tarragona ciutat, amb govern municipal socialista (l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, tancava la llista), el PSC passa a ser la tercera força, darrere de CiU i el PP; i a Tortosa, amb govern convergent, els socialistes reculen fins a la quarta posició, darrere de CiU, ERC i el PP, i només a 1,5 punts d'Iniciativa. I aquest resultat a Tortosa arriba després que el PSC hagués guanyat dues de les tres últimes eleccions al Parlament.

Quatre ebrencs

Dels divuit diputats que aporta la circumscripció de Tarragona al Parlament, quatre són de l'Ebre: Meritxell Roigé i Annabel Marcos (CiU), Lluís Salvadó (ERC) i la ulldeconenca Núria Ventura (PSC).

Amb matisos, la situació és molt similar a la capital del Baix Camp. En les darreres eleccions municipals de Reus, la llista de CiU, encapçalada per Carles Pellicer, va trencar l'hegemonia socialista dels últims 32 anys. Si bé en eleccions al Parlament CiU ha estat històricament al podi, aquest cop han registrat una davallada de nou punts, i el PP queda com a segona força.

LA XIFRA

7
de les 10 comarques
de Tarragona tenen ara Esquerra Republicana com a segona força política.

Albert Batet (CiU) evita parlar de “decepció”

El candidat de CiU va evitar ahir parlar de “decepció”, si bé va admetre que el resultat no ha estat l'esperat. Albert Batet diu que els divuit diputats de Tarragona han de “fer pinya” en favor del territori.

El PP guanya a la Sénia, el poble de Cruz Sabaté

El Partit Popular ha aconseguit ser la força més votada al municipi de la Sénia (Montsià), d'on és la candidata Cruz Sabaté, que ocupava el número cinc a la llista dels populars a Tarragona.

El diputat de Ciutadans, el gran desconegut

L'escó de Ciutadans l'ocuparà Matías Alonso, un barceloní, militar de formació, que té una segona residència al Baix Penedès, però que és força desconegut a la demarcació. Ha obtingut 25.998 vots.

A Reus, el PSC només supera ERC per mil vots

El Partit Popular queda a Reus com la segona força més votada, mentre que el PSC, amb un lleuger descens de vots, baixa al tercer lloc, a només un miler de paperetes de diferència respecte a ERC.

CiU guanya arreu de Tortosa menys a Campredó

CiU ha guanyat en totes les meses de Tortosa excepte a Campredó, on ERC s'ha endut el major nombre de paperetes. A l'Ebre, CiU ha guanyat a les quatre capitals de comarca i al 90% dels pobles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell