Política

La UA ret homenatge a l'Estatut amb una exposició

“Nosaltres, 30 anys d'Estatut d'Autonomia” repassa els fets més destacables de l'etapa preautonòmica valenciana

A la inauguració de la mostra han estat presents el president del Consell preautonòmic del País Valencià, Josep Lluís Albinyana i el seu conseller de Cultura, Josep Bevià

La Universitat d'Alacant s'ha sumat als actes de commemoració dels 30 anys de l'Estatut d'Autonomia amb una mostra que repassa els fets més remarcables dels anys de la transició al País Valencià. La inauguració de l'exposició ha comptat amb la figura política més rellevant d'aquell moment, Josep Lluís Albinyana, qui va ser president del Consell Preautonòmic del País Valencià entre el 1978 i el 1979, l'home amb el qual la senyera incorporava l'escut del Rei Jaume I i el País Valencià es deia País Valencià.

L'expresident valencià ha subratllat la importància de la exposició per a aquells que van viure “aquest procés històric al qual, la unió de tot un poble va fer més forta la cultura valenciana”.

L'exposició busca “promoure la nostra identitat com a poble i la recuperació dels nostres costums, tradicions, llengua i drets”, com s'ha repetit durant un acte al qual també han participat la comissària general del comité científic per a la commemoració dels 30 anys de l'Estatut, Remedios Sánchez, la secretària autonòmica de Governació, Asunción Quinzá, Josep Bevià, que va ser conseller amb Albinyana o el rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar.

Aquest últim ha destacat que “la mostra serveix com a oferiment de la nostra universitat a la convivència democràtica i el diàleg cívic de tots els habitants de la nostra terra, mantenint el compromís amb el passat, apostant fort pel present i treballant per un futur millor”.

Tres blocs

L'exposició s'organitza en tres blocs temàtics. El primer es centra a les mobilitzacions polítiques i socials dels anys 1976 i 77, amb especial atenció a la celebració del 9 d'octubre del 77; el segon abasta el període preautonòmic i el procés d'elaboració i tramitació del projecte d'Estatut autonòmic; i el tercer, tracta sobre les disputes al voltant de la llengua i els símbols d'identitat valencians.

Entre altres materials inèdits, a l'exposició es poden trobar documents manuscrits de gran valor històric com un fragment de les notes presses per Bevià durant les seues reunions amb Adolfo Suárez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

Macron agraeix a Biden el “respecte i lleialtat” cap als aliats europeus

BARCELONA
DINAMARCA

El mòbil polític no és la hipòtesi prioritària en l’atac a la primera ministra danesa

BARCELONA

Israel rescata quatre ostatges vius enmig de nous atacs que causen més de 200 morts a Gaza

BARCELONA
UNIÓ EUROPEA

Condemna unànime a l’atac a la líder danesa, que pateix danys cervicals lleus

BARCELONA
UNIÓ EUROPEA

Itàlia, Letònia, Eslovàquia i Malta ja voten a les europees

BARCELONA

“Queda constituït el Parlament de Catalunya”

Banyoles
David Madí i Cendrós
Empresari i autor del llibre “Merèixer la victòria”

“El nostre esforç és resistir, però resistir és el contrari de guanyar”

Barcelona
eleccions europees del 9-J

L’amnistia i el Parlament, al centre de la campanya

barcelona
Israel defensa la moralitat del seu exèrcit

Israel defensa la moralitat del seu exèrcit