Política

Junqueras exigeix un sostre de dèficit per sobre d'un terç

El president d'ERC vol aquesta xifra per compensar els objectius injustos dels darrers anys

Demana que es concretin els diners amb què pot comptar Catalunya per elaborar els pressupostos

Anima els membres del Consell de Transició a fer la feina encarregada “de la forma més ràpida i eficient possible”

Davant una possible flexibilització del sostre de dèficit de l'Estat espanyol per part de la Comissió Europea, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha exigit “mecanismes compensatoris” perquè aquest límit repercuteixi en més d'un terç sobre els objectius de Catalunya. El líder republicà ha considerat que, malgrat que les comunitats autònomes “representen un terç de les despeses de les administracions públiques” de l'Estat, “aquesta proporció no s'ha respectat” fins ara i cal “compensar a les comunitats autònomes els diners que no han rebut”.

Junqueras ha demanat que aquestes xifres es concretin en números absoluts perquè Catalunya sàpiga amb quins diners compta a l'hora d'aprovar els comptes de 2013. “No n'hi ha prou en establir un percentatge o proporció, o en assegurar que sigui una tercera part o una mica més, perquè el pressupost es fa amb xifres absolutes i la disponibilitat del conjunt del pressupost condiciona el conjunt de polítiques de la Generalitat de Catalunya”, ha dit.

El líder republicà ha insistit en què ERC i CiU coincideixen, “i així s'ha posat de manifest aquesta setmana”, en què, amb un 0,7% de sostre de dèficit per a Catalunya i amb 4.800 milions d'euros menys que l'any passat, “és absolutament impossible fer els pressupostos”. “No només defensem que ha de ser més d'un terç, sinó que hi ha d'haver un mínim garantit de la disponibilitat pressupostària perquè si no, no es poden fer els pressupostos”, ha afegit.

Consell de Transició i consulta

Junqueras ha assegurat que la creació del Consell de Transició Nacional i els terminis de treball que s'estan posant en marxa estan “marcats” en l'acord d'estabilitat parlamentària signat entre CiU i ERC i ha animat als membres del consell a fer la feina encarregada “de la forma més ràpida i eficient possible”. El president republicà també ha reiterat que la celebració de la consulta és “inviable” i “implantejable” més enllà de l'any 2014. Junqueras ha recordat que davant “la pressió i l'asfixia financera” de l'Estat espanyol a Catalunya, cal “una resposta ràpida i democràtica”.

Junqueras ha fet aquestes declaracions aquest divendres a la tarda des de l'Aldea, al Baix Ebre, on ha inaugurat la Fira de l'Arròs i el Comerç del municipi. El president d'ERC participa també aquest divendres al vespre en els actes de commemoració de la proclamació de la Segona República a la Sénia, al Montsià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA