Política

CARLES CORS (LE CROUPIER)

CANTANT, MUSICÒLEG I PROFESSOR

“La pinya ja està feta, ara falta aixecar l'enxaneta”

“No sé si independents seríem millors o pitjors, però és de vital importància en el segle XXI que un poble tingui el dret a decidir per ell mateix; no s'hauria ni de plantejar”

Carles Cors, veu i guitarra del grup Le Croupier, combina la música amb la feina de professor. Ha treballat en solitari per a sèries com ara Polseres vermelles, amb la cançó De vegades, escrita i composada exprés per a la sèrie; en grup, ha creat la simfonia del Circ Raluy, El himno del Circo Raluy. Le Croupier tocarà el 3 d'agost al concert organitzat per El Punt Avui sota el lema Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat. Tocarà amb la banda composta per: Pau Boigues (guitarra), que substituirà Faló Garcia, Xevi Puig (bateria), David Benítez (trombó), Raül Sánchez (baix) Josep Picot (trompeta) i Toni Huertas (piano).
És un moment sensible en què hi ha la sensació que ara pot anar de veritat

El cellerenc Carles Cors i la seva banda han presentat, aquest 2013, Lesió per tensió repetitiva. En el seu primer disc en català, s'endinsa en una narrativa més introspectiva i sincera i trenca amb l'actitud anterior de Le Croupier. Lesió per tensió repetitiva mostra l'ànima d'aquest narrador que explica el que sent. El disc també fa un petit homenatge a Rilke, amb Retrat interior, i a Vinyoli, amb Matinada lletosa amb filferros. Cors ha conviscut els últims anys en un desdoblament personal, entre ell i el Croupier dels darrers discos, Me han dicho que... (2007) i Presunto tocador (2010). Ara es presenta davant el públic amb l'ànima al descobert, nu i sincer.

Com ha estat acceptat Lesió per tensió repetitiva?
Estic molt content del directe, sobretot perquè canto en català i sóc més jo. S'ha trencat la quarta paret que em separava del públic. Ara hi ha més feed-back.
I només el simple fet de canviar les ulleres i d'estètica...
Sí. És com un clic: canviar les ulleres, deixar el vestit preestablert i passar a ser tu. És un altre punt de vista maco de viure.
Quins són els canvis?
Trencar l'atmosfera pseudoteatral que aportava Le Croupier, cantar en català i escriure en primera persona. Però el segell Marc Parrot i la influència cabaretera són els mateixos.
Per què heu acceptat cantar al concert Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat?
Estem en un moment complicat per una sèrie de connotacions econòmiques i socials. És vital que anem tots a l'una. Per tant, em ve molt de gust participar en actes com aquest.
I la cadena humana?
I tant! Hi penso ser. És un moment sensible en què hi ha la sensació que ara pot anar de veritat.
Com preveus el futur de Catalunya?
En general, el veig fotut. Però, centrant-nos en Catalunya, el moment és apassionant, ja que el moviment ve de baix. El poble és el que estira els partits.
S'estan superant els partits.
Exacte. Són ells que segueixen el ritme que marca el poble i això determina la particularitat especial d'aquest moment. Fent un símil casteller, és com si haguéssim fet la pinya, el folre i les manilles i els polítics es veiessin obligats a construir la torre i aixecar el castell amb l'enxaneta.
I l'autodeterminació?
No sé si independents seríem millors o pitjors, però és de vital importància en el segle XXI que un poble tingui el dret a decidir lliurement per ell mateix; no s'hauria ni de plantejar. Llavors ja veurem si quedem sorpresos o no amb el resultat.
Si pensem en la majoria de l'àrea metropolitana...
També ens podem independitzar els de Girona sols! [riu]
No us heu plantejat fer una cançó patriòtica?
El fet reivindicatiu no ha de tenir l'exclusivitat de la música, tot i que està bé que la gent utilitzi l'art per reivindicar. S'ha de fer, sense tenir-ne el monopoli. Encara que, per a un dia especial com el 3 d'agost, no descarto fer alguna cosa.
Què et fa pensar que la cosa va de veritat?
És la mateixa massa la que creu en el moviment social i això fa que la gent digui: “Ep! Hi estem a prop realment.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

La CUP defensa “passar a l’ofensiva” pels drets lingüístics

GIRONA
guerra a europa

Els EUA acusen Rússia d’usar armes químiques contra les forces ucraïneses

barcelona

Fins a 200.000 euros per a inversions a decidir entre la ciutadania

CASTELLAR DEL VALLÈS
política

El PP posa de model l’educació castellana perquè allà “no hi ha manipulació”

barcelona
unió europea

La UE donarà al Líban 1.000 milions d’euros per a la gestió de refugiats

barcelona
GIRONA

El PP aposta per una educació trilingüe i amb llibertat per escollir centre

GIRONA
navarra

Detenen a Pamplona el sindicalista andalús Óscar Reina

barcelona
estats Units

La policia entra a la universitat de Califòrnia i deté desenes d’estudiants propalestins

barcelona
política

La CUP proposa una renda bàsica de 900 euros

barcelona