Política

La cadena humana de la Diada ja té 250.000 inscrits

L'ANC fa una crida a omplir les parts nord i sud del país, perquè són els trams on hi ha menys ocupació

Carme Forcadell insisteix que la consulta s'ha de fer el primer semestre del 2014

  • Trams de la cadena humana amb menys ocupació EL PUNT AVUI.
  • VÍDEO: vídeo

En només 27 dies, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja ha aconseguit 250.000 inscrits per a la cadena humana de la Diada, prop de la meitat dels que es necessiten per omplir el recorregut –la xifra ideal seria entre 400.000 i 500.000 voluntaris–. L'entitat està “convençuda” que es podran superar aquestes previsions, però ahir va fer una crida perquè els manifestants es desplacin i vagin a aquells trams del Principat de Catalunya que tenen menys ocupació. “Que tothom que va anar a la manifestació de l'any passat s'apunti a la cadena”, va demanar la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell.

A hores d'ara, aquests punts complicats se situen, principalment, al nord i el sud del país –entre Figueres i Girona o les Terres de l'Ebre–. “Necessitem que els veïns de Barcelona i l'àrea metropolitana vagin cap als territoris”, va afegir-hi Forcadell. Precisament per anar omplint aquests espais amb menys densitat, les territorials de l'ANC per on no transcorre la Via Catalana estan habilitant desenes d'autocars. Només a la comarca d'Osona n'han contractat 130.

Aquesta situació contrasta amb la d'altres zones que estan plenes. Per exemple, des de Vilafranca del Penedès fins a Malgrat de Mar, incloent-hi Barcelona, ja no hi cap ningú més –són més de 100 quilòmetres seguits complets–. No es descarta que en alguns llocs, com ara Barcelona, si les previsions d'afluència es desborden, es puguin fer dues o tres fileres.

Mentrestant es continua treballant per allargar la cadena humana a la Catalunya del Nord i el País Valencià; els que enllaçaran aquest últim territori amb el Principat seran l'artista Carles Santos i la família de Guillem Agulló, el jove independentista que va ser assassinat per un grup de la ultradreta el 1993. Les Illes Balears també es volen sumar a aquesta iniciativa i el dia 10 de setembre hi ha convocada una concentració de suport.

A més, les assembles de l'exterior de l'ANC estan organitzant cadenes arreu del món. En aquests moments n'hi ha previstes 32 a ciutats com ara Nova York, Roma, París, Buenos Aires o Londres, que es faran entre el 15 d'agost i l'11 de setembre.

Maig de l'any vinent

El gran objectiu de la Via Catalana cap a la Independència és, segons l'ANC, forçar el govern perquè es convoqui la consulta com més aviat millor. El full de ruta de l'associació situa el referèndum en el maig del 2014 i aquest objectiu no ha variat, tot i que el Consell Assessor per a la Transició Nacional recomana que la convocatòria es faci entre l'agost i el setembre del 2014. Una de les dates que té més possibilitats és la del 14 de setembre, tal com va avançar aquest diari. “Continuem pensant que el maig del 2014 estarem preparats. L'endemà d'aprovar la llei de consultes al Parlament ja podríem convocar el referèndum”, va assenyalar Forcadell. La dirigent de l'ANC també va reclamar que la pregunta sigui clara i que l'opció que preveuen és “independència, sí o independència, no”.

Promoció de l'acte

Ahir es va fer públic el cartell de l'esdeveniment –vegeu foto– i el vídeo, que es difondrà per les xarxes socials. Aquesta promoció s'anirà combinant amb centenars d'actes i cadenes que es faran per Catalunya els dies previs a la Diada. A l'agost hi ha cadenes programades a Osona, el barri de Gràcia de Barcelona o a la Pica d'Estats. Durant el concert Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat, del 3 d'agost a Girona, també se'n farà una.

LES XIFRES

100
quilòmetres seguits
de cadena humana ja estan plens. Es tracta del tram entre Vilafranca i Malgrat.
130
autocars
ja s'han omplert des de la comarca d'Osona per participar a la Via Catalana cap a la Independència.
32
cadenes
s'han programat a l'estranger entre el 15 d'agost i la Diada. Algunes ciutats són Londres, Roma o Nova York.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona
política

Estudiants desencantats