Política

Pere Navarro considera “irresponsable” la cadena humana de la Diada

El primer secretari del PSC demana a Artur Mas i al seu gabinet que declinin participar en la iniciativa

El líder socialista argumenta que la Diada és “la data de tots els catalans, dels que volen la independència, dels que no, dels federalistes, de la gent de dretes i de la d'esquerres”

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha assegurat aquest dissabte que és “irresponsable” organitzar una cadena humana a favor de la independència per la Diada de l'11 de setembre. I, per això, ha demanat al president de la Generalitat, Artur Mas, i al seu gabinet que declinin participar en la iniciativa, que ja té més de 250.000 adhesions. Navarro ha argumentat que l'11 de setembre és “la diada nacional de tots els catalans”, pel que considera inapropiat que s'utilitzi per reivindicar una opció com la independència, que és legítima, però que no és l'única.

“La Diada és la data de tots els catalans, dels que volen la independència, dels que no la volen, dels federalistes, dels centralistes, de la gent de dretes i de la d'esquerres”, ha sentenciat el líder dels socialistes, crític amb la cadena humana que organitza l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Tot i que l'ANC ha batejat oficialment la iniciativa com ‘Via Catalana' cap a la independència, als seus inicis la va denominar cadena humana, com encara ara és popularment coneguda, i Navarro assenyala: “A mi mai m'han agradat les cadenes perquè serveixen per tancar, per lligar. Tampoc m'agraden les cadenes humanes, a mi m'agrada la participació oberta i transparent”.

Navarro ha lamentat que a Catalunya alguns partits i organitzacions “confonen el país amb una determinada ideologia”, i ha conclòs que és responsabilitat del govern català identificar la Diada com la festa de tots els catalans, i no només dels independentistes.

També esgrimeix aquest mateix argument per exigir al president Mas i a la resta de membres del seu govern “que no s'encadenin”: “Tothom és lliure d'assistir a manifestacions i reivindicacions públiques. També els membres del govern. Passa que jugar amb la data de l'11 de setembre és perillós”, conclou.

En la multitudinària manifestació de la Diada de l'any passat, organitzada també per l'ANC, hi van assistir la majoria de consellers i dirigents de CDC i UDC, però Mas va declinar participar-hi, argumentant que era un dia de tots els catalans i “no només dels nacionalistes i independentistes”, per la qual cosa la seva figura representa una unitat que ha de respectar.

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ja ha invitat els membres del gabinet de Mas a participar en la cadena i fins i tot els ha reservat una ubicació singular, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, on hi ha el Palau de la Generalitat, seu del govern català.

Després de preguntar-li per si entendria que acudissin a la cadena membres del PSC, Navarro ha advertit que es tracta d'una iniciativa obertament independentista, com ja ho va ser la manifestació de l'any passat, a la qual van assistir socialistes com Ernest Maragall -llavors encara militant-, Marina Geli, Montserrat Tura o Àngel Ros.

“Alguns van fer una lectura errònia i pensaven que era una manifestació per reivindicar una sèrie de drets per a Catalunya. Altres -en al·lusió a la direcció del PSC- vam fer una lectura del que va ser la manifestació: una manifestació a favor de la independència de Catalunya”, reflexiona.

Per a Navarro, iniciatives com la marxa sobiranista de l'any passat o la cadena humana d'aquest no accepten lectures intermèdies, i els membres del PSC que es van manifestar pels carrers de Barcelona l'11 de setembre de 2012 “van ser comptats com a independentistes”.

“No es pot jugar a confondre l'opinió pública”, sentencia Navarro, que avisa que la Via Catalana no és una iniciativa a favor d'una consulta d'autodeterminació -que sí defensa el PSC-, sinó a favor de la separació de Catalunya de la resta d'Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona