Política

Unió vol ara que la cadena sigui pel dret a decidir

Pelegrí creu que si es canvia el sentit de l'acte s'hi afegirà més gent, però l'ANC no té intenció d'atendre la petició

Quan falta poc més d'un mes perquè es faci la cadena humana que travessi Catalunya de nord a sud per reivindicar la independència de Catalunya, Unió demana que es canviï el sentit de la iniciativa. No vol que sigui per a reclamar la independència sinó en favor del dret a decidir. Així ho ha fet saber a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) –n'és l'organitzadora– el secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, a través d'una carta.

La petició és que la cadena s'emmarqui en un acte que permeti així la “unitat de totes les forces catalanistes del país”. En la missiva, Pelegrí, que també és conseller d'Agricultura i Ramaderia, recorda que el seu partit defensa des del 1931 “el reconeixement de la personalitat nacional del nostre país i el dret de Catalunya a decidir el seu futur” i que en el seu programa electoral reivindica el dret a decidir i reclama la celebració d'una consulta el 2014, en els termes del pacte d'estabilitat a què va arribar CiU amb ERC.

Per Pelegrí, la reivindicació del dret a decidir ha aconseguit sumar moltes voluntats al Parlament “i, fins i tot, entre els representants catalans en les institucions de fora de Catalunya, i aquest és un valuosíssim actiu que cal preservar”. Un fet que no es produeix amb la reivindicació de la independència, que “tot i ser legítima i desitjada per molts ciutadans, no deixa de ser una de les diferents opcions possibles”. Segons el dirigent d'UDC, si es manté la convocatòria com a un acte independentista, molta gent que s'hi afegiria en quedarà fora si s'hi reivindiqués el dret a decidir, en al·lusió a formacions com ara el PSC. “En aquests moments –hi afegeix– entenem més necessària l'evidència de la unitat que no pas el suport a una opció concreta que, tot i ser possiblement alta, representa només el sentir d'una part.”

Des de l'ANC, ahir els comentaris a la petició de Pelegrí van ser escassos, però contundents: el nom de la convocatòria és Via Catalana per la Independència, i això ja deixa molt clar quin és el sentir de la cadena humana. Per tant, no es pensa canviar res davant la demanda d'Unió. Es farà una carta als dirigents del partit en què se'ls convida a afegir-se a la iniciativa, però això sí, deixant molt clar què és el que s'hi reivindica. És decisió de cada partit afegir-s'hi o no, conclouen fonts de l'entitat.

A hores d'ara ja s'han superat les 300.000 persones inscrites en la cadena humana.

LA FRASE

La reivindicació de la independència no deixa de ser una de les diferents opcions possibles
Josep Maria Pelegrí
SECRETARI GENERAL D'Udc i conseller d'agricultura


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona