Política

Prada arriba a la 45a edició més marcada que mai per la “gosadia nacional”

La Universitat Catalana d'Estiu engega demà farcida de referències al procés i parlant sobre l'estat català

Manté pressupost, tot i les penúries financeres

Una lliçó inaugural d'Elisenda Paluzié, degana de la Facultat d'Economia i Empresa de la UB, sobre la viabilitat d'un estat català, donarà demà al migdia el tret de sortida a la 45a edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada de Conflent, el clàssic punt de trobada de cada agost entre el món pedagògic i el catalanisme. La ponència constitueix, de fet, una declaració d'intencions sobre l'edició d'enguany, en ple procés sobiranista, on tindran cabuda actes sobre el centenari de la creació de la Mancomunitat o la defensa del català a l'escola, cursos sobre política, història o llengua arreu dels Països Catalans, i homenatges a alguns dels grans referents de la cultura catalana, com els escriptors Salvador Espriu, Vicent Andrés Estellés i Josep Vallverdú. Com l'any passat, tampoc hi faltaran ponències sobre l'autodeterminació en altres nacions sense estat europees, com ara Escòcia i el Vèneto. “Prada es caracteritza per la densitat del treball universitari, i també per la gosadia nacional; s'hi ha de trobar a gust tothom que tingui una lleialtat a les aspiracions dels nostres territoris”, subratllava Jordi Sales, president de la UCE, en la presentació.

Les dificultats econòmiques arran de la retallada dels ajuts –un 12% enguany– i els retards en els pagaments obligaran a reduir mitja jornada les activitats i a fer altres esforços, com ara reutilitzar llibres o buscar nous ingressos propis, que ja voregen el 30%, una xifra alta per a aquest tipus de cites. El pressupost, així, serà similar al de l'any passat, uns 350.000 euros. “El pitjor ho hem passat, però costa fer el mateix que fèiem perquè estem a la meitat que fa cinc anys”, exposava Sales. L'UCE ha ofert 40 beques que cobreixen un 75% de l'estada a estudiants de la Xarxa d'Universitats Lluís Vives d'arreu dels Països Catalans, que torna a ser una de les patrocinadores.

La notable dimensió acadèmica i cultural

“Hi ha un element de patriotisme actiu que ho complementa, però cal no menystenir la dimensió acadèmica i científica”, apunta Salvador Giner, fins ara president de l'Institut d'Estudis Catalans, un dels impulsors de l'UCE. I és que enguany es commemoren els 40 anys del primer manifest que reclamava el català com a llengua científica, es faran nous cursos de pintura i també de matèries tan diverses com ara la revolució digital, els problemes al litoral, dret civil o relacions internacionals. Exposicions, actuacions i concerts com els de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, Blaumut o, avui, Blues de Picolat, completen un programa que clou el 22 d'agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Nova Caledònia

La policia francesa mata un home després de la crida a la calma de Macron

Barc / elona
Política

El TSJC fixa el judici per l’1-O a Jové, Salvadó i Garriga al setembre malgrat l’amnistia

barcelona
iran

L’exèrcit iranià no veu indicis sospitosos en l’accident de Raisi

Guerra a Gaza

Israel respon al reconeixement de l'estat palestí

barcelona
política

Els pactes i Catalunya es fan lloc en la campanya de les europees

barcelona
Xavier Cros
Alcalde de Fontcoberta (ERC)

“Sense subvencions no podem fer inversions”

Fontcoberta
Sònia Viñolas
Alcaldessa de Malgrat de Mar (PSC)

“Vull recuperar la pertinença de poble que hem anat perdent”

Malgrat de Mar
política

Sánchez retira la llei del sòl per evitar un segon revés i perilla la majoria al Congrés

madrid
política

ERC facilitarà la investidura de Puigdemont si es posa d’acord amb el PSC

barcelona