Política

Mas no participarà en la Via Catalana però rebrà abans una delegació de l'ANC

El govern la troba una iniciativa positiva, i hi desitja “com més participació millor”

Com fa un any, els consellers que hi vagin ho faran a títol individual

El president Artur Mas no participarà en la Via Catalana de la Diada, però poques hores abans de l'esdeveniment rebrà una delegació de l'entitat organitzadora, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), com a deferència i com a torna de la petició que li havia fet per carta perquè hi anés. Així ho va anunciar ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs, després de la reunió del consell executiu, que va prendre una decisió molt semblant a la de la prèvia de la històrica manifestació del 2012 a Barcelona. Com llavors, Mas no anirà físicament a la cita però hi donarà suport, si bé aquest cop no esperarà tres dies a rebre l'ANC, sinó que, “atenent al seu rol institucional”, ho farà el mateix Onze al migdia, poques hores abans de la cadena, per expressar el seu suport. Homs deixava clar ahir que el govern veu la iniciativa “en sentit positiu, perquè és una expressió que fa país”, i desitja que hi hagi “com més participació millor”. “Lliga amb una manera de fer les coses amb què ens sentim molt identificats”, subratllava.

La resta del guió és el mateix de l'any passat: el govern no participarà oficialment en la Via Catalana, però donarà llibertat als seus consellers perquè ho facin a títol individual, i ja n'hi ha alguns que han avançat que ho faran. El mateix Homs i el titular d'Economia, Andreu Mas-Colell, van evitar ahir confirmar si hi aniran, si bé això ho troben “bastant més que secundari”, tenint en compte que tot el protagonisme aquella tarda és per “a la gent de Catalunya”.

Homs justificava que “és molt important que cadascú sàpiga fer bé el seu paper”, i si el de la societat civil és “empènyer” en el procés, el del govern és vetllar perquè es pugui fer la consulta, ara mateix intentant convèncer el govern espanyol, del qual espera que doni una resposta “a l'altura de les circumstàncies” a la carta de Mas.

ERC, l'única força que demana que el govern hi sigui

Abans que s'anunciés la decisió de Mas, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, havia opinat a TV3 que el govern hauria d'anar en ple a la Via Catalana. “El país s'hi juga tant que tots hem de ser-hi”, justificava. Va ser l'únic, però, que ho va demanar. El PSC creu que el govern “fa el ridícul” en això i criticava la seva “permanent ambigüitat”, sobretot entre CDC i UDC, i va instar els consellers a aclarir “amb naturalitat” si pensen anar a la cadena. Al PP li és “indiferent” que Mas hi sigui o no, i el que li retreu és que hagi estat “submís a les demandes i els dictats dels independentistes”. El colíder d'ICV, Joan Herrera, evitava valorar la presència de Mas, però troba “positiu” que rebi els organitzadors d'una acció que veu “legítima”, si bé reclamava que faci el mateix amb els de la vaga general. C's lamenta que Mas “obri les portes” a l'ANC i “doni l'esquena” així a molts catalans. Per al portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, la recepció “quedarà molt més digna i solemne” a efectes de la imatge internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona