Política

Margallo: “Fa 500 anys que intentem destruir Espanya i no ho hem aconseguit”

El ministre d'Afers Estrangers avisa ERC de les nul·les conseqüències de la cadena humana

Tardà regala al representant espanyol una samarreta de la Diada

Samarreta de la cadena humana de la Diada que reivindica la independència de Catalunya versus el “recordatori” a un guàrdia civil preocupat per la unitat d'Espanya. El dret a decidir dels catalans es va colar en el debat sobre el contenciós de Gibraltar que ahir es va fer al Congrés amb la compareixença del ministre d'Afers Estrangers, José María García-Margallo, durant la qual el cap de la diplomàcia espanyola va insinuar les nul·les conseqüències que tindrà la Via Catalana. “Fa 500 anys que intentem destruir Espanya i encara no ho hem aconseguit.”

Unitat d'Espanya

García-Margallo va relatar que això és el que havia replicat a un agent que li havia demanat que tingués cura de la unitat d'Espanya. I aquesta mateixa reflexió li va servir per respondre al regal que li acabava de fer el republicà Joan Tardà: la samarreta que l'Onze de Setembre lluiran “més de mig milió” de ciutadans que formaran la Via Catalana, “un fet històric que farà la volta al món”, li explicava el diputat republicà en el moment que li entregava el distintiu. “Jo també li donaré un recordatori”, la frase que va dedicar a l'agent que li havia encarregat “que tingués cura d'Espanya”, hi va afegir el ministre.

Arran de l'espanyolisme que l'Estat atribueix al penyal –i que ahir l'executiu de Rajoy va tornar a reivindicar amb vehemència–, García-Margallo i Tardà es van endinsar en un debat dialèctic sobre el dret d'autodeterminació. De manera genèrica, el ministre va negar la possibilitat que puguin exercir-la ni els catalans ni els gibraltarenys, fet pel qual Tardà li va exigir que prengui model del tarannà “democràtic” de David Cameron i de l'evolució del concepte, subratllant que els arguments espanyols han quedat obsolets, ja que avui s'ha de prioritzar la voluntat dels ciutadans a decidir el seu futur per damunt de la integritat dels territoris.

A banda del fet català, durant la compareixença García-Margallo es va haver de defensar de les crítiques de l'oposició d'haver “sobreactuat” en el cas del penyal i d'haver-lo utilitzat per tapar l'escàndol de Luis Bárcenas. Segons el ministre, el contenciós actual “és un incendi important” i va criticar que el PSOE hagués estat massa tou amb les exigències de les autoritats de Gibraltar; de fet, va suggerir que una part dels mals actuals vénen de la seva feblesa. El ministre va afirmar que ara no afluixaran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
europa de l’est

Geòrgia aprova la llei d’agents estrangers enmig de fortes protestes

barcelona
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona