Política

La Plataforma pel País Valencià s'emmiralla en la Via Catalana

L'entitat confia a superar el miler de participants en el tram que unirà Vinaròs i Alcanar

“És un acte de solidaritat amb els nostres germans, amb un país espoliat econòmicament i lingüísticament”

La Via Catalana començarà al País Valencià. A les 17.07 hores –en record de la data de la desfeta d'Almansa– la cadena humana valenciana s'estendrà des de Vinaròs fins a Alcanar en un gest simbòlic de suport als catalans en el seu dret a decidir i de trencament de fronteres administratives. L'acte ha sigut possible gràcies a la convergència de dues plataformes que des del primer moment s'han mobilitzat per fer possible la iniciativa en un dia laborable per als valencians.

La primera, des de València i encapçalada per ACPV, que s'han encarregat de l'organització tècnica de l'acte. Aquesta entitat ja va informar ahir de la bona acollida de la proposta, que a hores d'ara supera les cinc-centes persones inscrites. La segona, la Plataforma pel País Valencià, que ha coordinat les accions des de Vinaròs, terme en què se celebrarà l'acte i ha presentat hui els principals punts d'atenció de la trobada.

De súbdits a sobirans

Antonio Infante, en nom de l'Assemblea Nacional de Catalunya, ha explicat que el País Valencià no podia ser alié a una convocatòria com aquesta. “Des del País Valencià teníem clar dues coses: que volíem donar suport al dret que tenen els catalans a exigir la independència i volíem fer palés que els valencians també tenim dret a decidir sobre la llengua, la cultura, el model econòmic, el nostre futur”. Infante també ha confiat a arribar al miler de participants. “Serà la cadena més llarga de la història per a demanar la independència. I serà un dia de joia, de llibertat, d'expressar la nostra voluntat, d'exercir el nostre dret a reclamar que no volem ser súbdits, que som sobirans per a decidir com a poble”, ha expressat.

De la mà

De la seua banda, Lluís Batalla, de la Plataforma pel Dret a Decidir, ha subratllat que es tracta d'un acte de solidaritat “amb un país espoliat econòmicament, com nosaltres i lingüísticament, com nosaltres, i que té dret a expressar-se i a decidir”. “Els valencians agafaran la mà dels catalans en un acte de solidaritat. No és tan important el nombre d'assistents com el fet de ser solidaris amb els nostres germans. Hem de recuperar al País Valencià el dret a expressar-nos i a Catalunya tenim un mirall. Un país sense consciència nacional és esclau dels deures i ha arribat el moment de ser exigents amb els nostres drets”, ha reivindicat.

També ha estat present en l'acte el pare del jove antifeixista i independentista, assassinat per les seues idees, Guillem Agulló, que serà un dels primers que donarà la mà a la cadena humana a la frontera administrativa del Sénia. Agulló ha aprofitat l'ocasió per a exigir respecte pel nom del seu fill. “Que ningú es pense que la figura de Guillem Agulló està manipulada, sabem on estem, i per què. Som conscients dels passos que fem. Guillem Agulló estarà en esperit en l'acte”, ha indicat. El pare del jove ha desitjat que la iniciativa siga el principi del camí que conduirà el País Valencià “cap a la independència i la llibertat”.

Preguntats sobre si l'acte pot ser l'embrió d'un moviment semblant al País Valencià, Batalla i Infante han coincidit a assenyalar que de primer els valencians han de recuperar la consciència nacional i què el procés, en tot cas, serà autònom. “Ha de partir de nosaltres, d'altra manera no hi ha possibilitat de reeixir. Per tant, ha de tindre unes característiques pròpies, encara que es compartisquen punts comuns amb el procés de Catalunya”. Ambdós representats han confiat que el procés no trigue molt a posar-se en marxa, ja que consideren que hi ha elements que apunten en aquest sentit. “València és, possiblement, la ciutat d'Europa on més manifestacions s'han produït els últims dos anys. Nosaltres hem de fer possible la convergència de tot això cap als nostres objectius”, ha conclòs Batalla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona