Política

Sant Jaume i Parlament

Els polítics catalans també fan Via

La diputada del PSC Marina Geli, el veterà Joaquim Nadal i els exsocialistes Pasqual i Ernest Maragall hi van participar

Homs, Mascarell i la dona d'Artur Mas van cridar “independència” a la plaça de Sant Jaume

Homs, Mascarelli la dona d'Artur Mas van cridar en favor de la independència a la plaça de Sant Jaume

Dirigents del govern de CiU, d'ERC, d'ICV-EUiA i fins i tot membres del sector sobiranista del PSC –Marina Geli i Joaquim Nadal– van fer la cadena política de la Via Catalana. L'ANC va habilitar la plaça de Sant Jaume i el Parlament per als polítics que hi volguessin anar. Una de les presències destacades, simbòlica però no anecdòtica, era la de la dona del president Mas, Helena Rakosnik, davant el Palau de la Generalitat, acompanyada del conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el de Cultura, Ferran Mascarell.

Sant Jaume estava plena de gom a gom quan van aparèixer al Palau de la Generalitat els representants del govern. Els consellers Homs i Mascarell, el secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana, i el secretari del govern, Jordi Baiget, a més d'una desena d'alts càrrecs del govern, van quedar literalment envoltats de ciutadans, periodistes i càmeres de televisió. Una de les cares més desitjades per a les fotografies, les de premsa i les dels curiosos, va ser la d'Helena Rakosnik, amb una samarreta rosa –no groga– amb la paraula Catalunya i un mocador de la Via Catalana. Els dirigents del govern es van donar les mans amb els de l'Ajuntament de Barcelona, l'alcalde convergent Xavier Trias –que va ser un dels primers responsables polítics catalans a anunciar la seva presència–, el tinent d'alcalde Joaquim Forn i els regidors d'ERC-UpB Jordi Portabella i Joan Laporta. Els ecosocialistes van preferir situar-se uns metres més enllà de Sant Jaume: al davant de la seu de la patronal Foment del Treball, amb els sindicats de treballadors. Allà hi eren el dirigent d'ICV Josep Vendrell i el regidor barceloní Ricard Gomà.

Els polítics, rodejats de gent, tenien alguna dificultat per fer via. Totes les càmeres perseguien la instantània de Rakosnik, Homs i Mascarell enllaçant-se. “On es posaran, conseller?”, vam preguntar a Homs. “Nosaltres anem allà on ens manin”, va respondre, simbòlicament, el conseller. Hi va haver moments d'un cert caos. “Qui hi ha darrere les càmeres?”, va consultar en castellà un assistent a la Via. “Però, escolti'm, no hi ha Artur Mas, que és qui hi hauria d'estar”, es va respondre a si mateix. La seva dona, però, amb un mocador quadribarrat al coll i una estelada a l'esquena, li va contestar, també en un castellà perfecte: “No deu haver pogut venir, home.”

A les 17.14 h els polítics es van enllaçar amb la cadena humana que venia del Pertús i arribava a Alcanar. Amb l'emoció de les campanes repicant a la Seu Vella, sentides a través de Catalunya Ràdio, tots van aixecar les mans. El crit d'“in-inde-independència” va arribar a Sant Jaume des dels carrerons del barri Gòtic. Els polítics, la majoria de CiU, no van poder evitar unir-s'hi. Homs va començar a cridar, amb força. Rakosnik, en ser la dona del president, va dubtar un moment, però va anar apujant el to. Mascarell, de passat federalista, va somriure i va evitar el crit, fins que en l'últim instant va arrencar xiuxiuant.

El voltant del Parlament també va ser escenari de la Via Catalana. A quarts de cinc de la tarda els carrers adjacents a la Ciutadella ja eren plens de gent que esperaven amb emoció l'hora indicada per agafar-se de les mans. Els que eren a tocar del Parlament reclamaven la presència dels polítics per continuar fent via cap a l'edifici de la cambra catalana. Els diputats eren a dins en un ambient de festa, acompanyant la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que rebia els representants de l'assemblea. A diferència de l'any passat tot eren copets a l'esquena.

Els membres de la mesa del Parlament, els convergents Josep Rull i Lluís Coromines, lluïen, davant la sorpresa d'alguns assistents, estelades, que es van penjar a l'espatlla, i la consellera Irene Rigau es va fer dur la banderola independentista, que, lligada al coll, combinava perfectament amb la vora groguenca del seu vestit blau marí. Tots a fora, que ja era l'hora i començaven les corredisses dels ciutadans que els esperaven a les cantonades. Les dues estelades ja estaven ben desplegables i visibles, i corrien de mà en mà. L'exconseller Josep Lluís Cleries i la vicepresidenta Anna Simó també s'agafaven a l'estelada. A les 17.14 h els ciutadans van empènyer els polítics al crit d'“in-inde-independència”. L'eurodiputat Ramon Tremosa també participava en la Via des del Parlament. Algú intentava acostar l'estelada al també membre de la mesa David Companyon, d'ICV-EUiA, que com ja és habitual, lluïa una samarreta contra les retallades. El seu company de files Jaume Bosch mostrava els adhesius a la camisa: “Vull decidir en tot”, s'hi podia llegir. La via de polítics davant el Parlament encara va aportar una altra sorpresa. Marina Geli va ser l'única diputada socialista que hi va participar. Antics companys al PSC l'acompanyaven en altres trams: el president Pasqual Maragall, i els exconsellers Ernest Maragall i Joaquim Nadal.

Sant Jaume
Rakosnik va ser protagonista al costat de l'alcalde Trias i dels consellers Mascarell i Homs, al Palau de la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona