Política

Rubalcaba creu que el govern espanyol s'equivoca al minimitzar la Via Catalana

Considera un error pensar que els que no es van manifestar ahir no volen que les coses canviïn

Aposta per una reforma constitucional pactada que resolgui la relació entre Catalunya i Espanya

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha opinat aquest dijous que el govern espanyol s'equivoca al “minimitzar” la Via Catalana i donar per fet que hi ha una “majoria silenciosa” que no vol canvis.

En declaracions des del Congrés dels Diputats, el líder socialista ha expressat el seu “respecte” pels qui van participar a la cadena humana i ha opinat que cal “escoltar” la veu d'aquests ciutadans independentment de si s'està d'acord o no amb la seva proposta “perquè es van manifestar de forma multitudinària i pacífica”.

Per això, ha advertit l'executiu de Mariano Rajoy que “faria malament en no escoltar la gent que es va manifestar ahir a Catalunya”. “Mirar cap a una altra banda i pensar que els que no es van manifestar no volen que canviïn les coses són dos errors que ja va cometre l'any passat”, ha recordat.

En aquest sentit, ha destacat que des de fa un any “tot ha anat a pitjor tal com ja vam pronosticar els socialistes tant a Madrid com a Catalunya”.

També s'ha adreçat a Artur Mas per dir-li que com a president de la Generalitat Catalunya té l'“obligació” d'encaminar el sentiment que es viu a Catalunya “de manera que no condueixi a un carreró sense sortida”.

Per això, ha reiterat la seva aposta per una “reforma constitucional pactada que creï un nou clima i una nova manera de relacionar-nos”. Segons ell, això és el que van reivindicar ahir “molts ciutadans que ahir es van manifestar i també molts que no ho van fer”. “Aquesta és la proposta dels socialistes”, ha afirmat. “Farem un esforç per buscar una via de diàleg que resolgui aquesta qüestió”, ha afegit.

D'altra banda, Pérez Rubalcaba ha manifestat que l'“assalt feixista” d'ahir dimecres a la delegació de la Generalitat a Madrid “és un acte intolerable que només mereix una condemna radical i persecució policial”. El líder socialista ha alertat que, malgrat ser una succés “minoritari”, cal anar amb compte perquè hi comença a haver-hi “massa actes puntuals aquí i allà i cal tallar-ho d'arrel”.

En aquest marc ha assegurat que considera “intolerable” que es digui que l'assalt feixista ha de servir perquè a Catalunya es prengui nota del que pot passar si s'avança en el procés independentista. “És una equidistància intolerable amb un acte que només mereix una condemna radical”, ha etzibat.

Rubalcaba no ha avançat si la seva formació demanarà la il·legalització dels partits que van protagonitzar l'assalt a la delegació de la Generalitat a Madrid, però sí que ha apostat per reformes legals que impedeixin que es pugui tornar a produir una actuació d'aquesta mena protagonitzada per partits d'ultradreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona