Política

Un grup d'eurodiputats denuncia davant CE l'“acció feixista” contra la delegació de la Generalitat a Madrid

Demanen a Brussel·les que investigui el “feixisme” a Espanya

Onze dels detinguts per l'assalt a la delegació de la Generalitat a Madrid declaren aquest divendres davant el jutge

Un grup d'eurodiputats ha demanat aquest divendres a la Comissió Europea (CE) que investigui el “feixisme” a Espanya per evitar més casos com l'assalt violent el passat 11 de Setembre a la delegació de la Generalitat a Madrid per part d'un grup de “militants falangistes”. La pregunta parlamentària la signen Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Raül Romera (ICV), Maria Badia i Raimon Obiols (PSC), Iñaki Irazabalbeitia (en representació d'ERC), Willy Meyer (IU) i Izaskun Bilbao (PNB).

Els eurodiputats reclamen a l'executiu comunitari que actuï i obligui el govern espanyol a complir les normes europees que obliguen “a perseguir penalment tota incitació a l'odi contra altres grups humans així com l'exaltació de règims autoritaris com ho ha estat el franquisme”.

“Més enllà de la detenció dels individus implicats, la legalitat d'aquests partits falangistes representaria un cas clar d'incompliment de la norma”, resa el comunicat.

Els parlamentaris denuncien la gravetat dels fets i la suposada pertinença dels assaltants a “grups de caràcter antidemocràtic i nostàlgics del franquisme, com Democràcia Nacional i la Falange Española i de les JONS”.

Per això, demanen a Brussel·les que intervingui per evitar més casos com aquest en el futur, i en particular, insten a investigar el “feixisme” a Espanya a l'informe que ha de presentar a final d'any sobre els moviments radicals a Europa. La comissaria de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, Viviane Reding, va avançar la setmana passada que està supervisant l'aplicació de la normativa europea que obliga els estats membres a sancionar penalment qualsevol incitació pública a la violència i a l'odi contra grups o persones per la seva raça, color, religió, origen nacional o ètnic i que a final del 2013 presentarà un informe d'aquesta qüestió.

Onze detinguts declaren avui davant el jutge

Tres dels dotze detinguts per la seva implicació en l'atac feixista del passat dimecres tenen antecedents policials. Segons han informat a Efe fonts policials, els 12 arrestats pertanyen als col·lectius d'ultradreta Falange, Democracia Nacional, Alianza Nacional i Nudo Patriótico Español.

De les sis persones que van ser arrestades la matinada de dijous, unes hores després del succés, una compta amb un antecedent per furt.

Entre els sis detinguts que es van presentar ahir en dependències de la Policia Nacional n'hi ha dos amb antecedents: un per danys i lesions i un altre per danys i resistència a l'autoritat, segons les mateixes fonts.

Un dels dotze arrestats va quedar en llibertat després de prestar declaració davant la Policia, mentre que els altres onze van passar ahir a disposició judicial i es preveu que declarin avui davant el titular del Jutjat d'Instrucció número 11 de Madrid.

Als dotze detinguts, d'entre 23 i 56 anys, se'ls imputen delictes de lesions, desordres públics i danys contra els drets fonamentals.

La policia ha determinat que els radicals van llançar un gas vesicant, que contenia “traces” de “gas pebre”, el que va provocar irritació als ulls i gola de nombroses persones que assistien a l'acte que se n'anava a celebrar al centre cultural Blanquerna, seu de la Generalitat de Catalunya a Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona